Door een overtuigende 78-0 thuiszege op het Gelderse RC Betuwe uit Bemmel veroverde Maastricht Maraboes Rugby Club Joep Boselie.(MMRC) zondagmiddag het kampioenschap in de derde klasse. De ervaren Britse coach Stuart Smith, werkzaam bij Afnorth in Brunssum en oudgediende Joep Boselie (39) in jongste jeugd opgegroeid in Heerlen en nu ook weer werkzaam in Heerlen gaven het feestje ook een vleugje 045-gehalte.
Studentenrugbyclubs in Nederland hebben naast hun internationale karakter nog een gemeenschappelijke deler. Een dier, corresponderend met de beginletter van hun stad, maakt steevast onderdeel uit van de naam. Van de Oysters tot The Elephants. In Maastricht is het een ‘Mareboe’. Een lelijke roofvogel uit Afrika. Een opgezet exemplaar staat in het MMRC-clubhuis.
We wiste niet hoe snel we over het hek moesten klimmen toen zo’n eng beest met de snavel open op ons af kwam rennen
Aäron Hoeksema, opgegroeid in Heerlerheide, was tot september 2021 zeven jaar lang de captain van MMRC. En in die tijd ook voorzitter van het Maastrichtse Studenten Rugby Genootschap de Maraboes. Hij wijdde nieuwe studenten in de rugbymores bij MMRC en ook in het Maastrichtse uitgaansleven in. Hoeksema die sinds eind 2019 in Utrecht woont werkt en rugbyt vertelde ooit hoe hij met leden in een Berlijnse dierentuin over het hek klommen om een close foto van een échte Maraboe te maken. Maar dat ze ook al héél snel weer terug over het hek klommen, toen zo’n eng beest met een spanwijdte van 2 meter 50 met de snavel open op hen afkwam.”
Joep Boselie
Van de partij op die roemruchte Berlijn trip ook Joep Boselie. “Maar alleen Aaron en de andere (toen) eerstejaars waren in de dierentuin. Ik was er niet bij”, glimlacht Boselie. Joep Boselie groeide op in een achtkoppig gezin. Ik heb drie broers en twee zussen. Ik ben de derde van zes. Tot zijn elfde levensjaar woonde het gezin in een woning van het Bisdom nabij de Annakerk van Bekkerveld. Het Bekkerveld-park was zijn speelplaats. Daarna verhuisde het gezin na een landelijk gelegen boerderij in Sittard. Toen hij op 23-jarige leeftijd in Maastricht ging wonen voor zijn studie ging hij rugbyen bij de Mareboes. Als tieners vonden mijn scouting vrienden en ik rugby erg interessant, ook al wisten we er erg weinig vanaf. Toen ik in Maastricht in de buurt van een team woonde heb ik het meteen geprobeerd.
Rugby als show van power en vermaak
Wat me heel erg trekt aan de sport is dat het heel fysiek is, maar wel fair. Ik heb nooit ernstige blessures gehad. Een aantal blauwe plekken en kneuzingen. Het is niet gevaarlijker dan voetbal of zo, de blessures zijn alleen anders. Blauwe plekken i.p.v. verdraaiingen. Meestal valt het wél mee als mensen niet over hun eigen grenzen gaan. We hebben met Stuart Smith ook een trainer-coach die zeer begaan is met de spelers en die probeert ieders fysieke en mentale gezondheid in de gaten te houden. Stuart is in alle opzichten een topcoach. Hij kan op hoog niveau andere teams en ons eigen team analyseren, en daar tactisch op inspelen. “
Rugby is veel socialer dan welke andere sport ook
Rugbyer is echter bovenal veel socialer dan welke sport dan ook. Er is nooit gedoe in het veld. Respect voor scheidsrechters, trainers en tegenstanders is gemeengoed. Op het veld gaat het hard tegen hard, maar na afloop is het altijd keigezellig. Onder genot van een stuk taart en een pot bier wordt gezellig nagebabbeld en zingen het team samen rugbyliedjes zingen.
Joep Boselie speelt bij Maraboes in de eerste rij. En in die frontlinie spelen traditioneel de mannetjesputters van het team. Verklarend: “Ik had van nature een solide bouw. Jarenlang heb ik alleen regulier getraind. Pas veel later wel toen het team sportief wat hogere doelen stelde ben ik er ook krachtraining bij gaan doen.”
Voor het eerst in de historie naar de eerste klasse na twee openvolgende kampioenschappen
Joep Boselie schreef met zijn teamgenoten geschiedenis. Maraboes’ in 1978 door Engelse militairen vanuit de Tapijnkazerne opgestart, promoveerde na twee opeenvolgden kampioenschapen op 12 mei 2019 voor het eerst in de historie naar de Eerste Klasse. Het hoogste nationale niveau na de Ereklasse. Maar spelen op topniveau kan in Nederland niet zonder buitenlandse spelers afkomstig uit echte rugbylanden als Ierland, Engeland, Schotland, Zuid-Afrika en Australië. In de coronatijd werd Maastricht Maraboes Rugby Combinatie is de enige rugbyclub in Zuid-Limburg met de neus op de feiten gedrukt. Veel buitenlandse studenten en daarmee spelers vertrokken. De gebruikelijke kwalitatieve aanwas tijdens de jaarlijkse Inkom dagen bleef achterwege, omdat studenten in die periode in Maastricht geen fysiek onderwijs konden volgen en ook niet konden genieten van het gebruikelijke studentenleven.
Noodgedwongen doorstart in de derde klasse september 2021
September 2021 moest Maraboes kort voor de competitiestart de hoofdmacht terugtrekken uit de eerste klasse en noodgedwongen een doorstart maken in de derde klasse. Toen wij ons moesten terugtrekken uit de 1ste klasse was ik zo’n beetje de enige eerste rij spelers die wel nog door kon. De doorstart in de derde klasse was een teleurstelling, maar het heeft me mijn plezier in het spel nooit ontnomen”, zegt Boselie.
Joep Boselie in april 39 geworden behoord na zestien seizoenen tot de oudgedienden in april. “Het grote verloop van studenten brengt veel dynamiek maar praktisch ook veel problemen. Het is absoluut fijn dat we met de oud-spelers van Bokkenrijders Roermond nu een grotere vaste kern van regionale spelers opbouwen”, zegt hij. De Hooker of prop van Maraboes speelt niet meer elke wedstrijd. Boselie, die vertalen heeft gestudeerd, focust zich steeds nadrukkelijker op zijn maatschappelijke loopbaan. Actueel doet hij een trainee ship bij Codeforward, een veelbelovende ICI-startup in Heerlen. Toch denkt hij vooralsnog niet aan stoppen. “Het kampioenschap en vooral een promotie terug naar de tweede klasse is heel goed voor het team en ook voor mij persoonlijk.”
f na het kampioenschap ook de gewenste promotie naar de tweede klasse er daadwerkelijk komt moet in de komende weken blijken. Maraboes moet daarvoor eerst nog een PD- nacompetitie uitwedstrijd spelen en winnen tegen LSG uit Leiden.
Lees ook: Marloes Brummelman (20) geeft leiding aan stoere rugbybonken