PARKSTAD – In de regio Parkstad kampt een aanzienlijk aantal mensen met betalingsachterstanden van zes maanden of langer op hun zorgverzekering, zo meldt 1Limburg op haar website. Vooral in Heerlen en Kerkrade, waar armoede een prominente rol speelt, is het percentage wanbetalers opvallend hoog, volgens een analyse van het ANP gebaseerd op nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2022 hadden ongeveer 11.000 Limburgers een betalingsachterstand. Ongeveer een derde van dit aantal, 3760 mensen, woont in de Parkstadgemeenten Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal. Vooral in Heerlen en Kerkrade is het percentage met respectievelijk 2,3% (1730 mensen) en 2,2% (850 mensen) aanzienlijk hoog. Ondanks deze zorgwekkende cijfers is het aandeel mensen met een betalingsachterstand lager dan vijf jaar geleden, met een daling van 0,5 procentpunt in Heerlen, Kerkrade, en Landgraaf.
Deze twee gemeenten spannen hiermee bijna landelijk de kroon, met alleen Rotterdam (2,9%), Den Haag en Schiedam (2,4% elk) als steden waar de groep wanbetalers groter is.
Op het andere uiterste bevindt zich Mook en Middelaar, waar slechts 0,2% (20 mensen) een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar had. Ook in Eijsden-Margraten en Horst aan de Maas zijn de percentages aanzienlijk lager.
Ondanks een betalingsachterstand blijft men verzekerd en heeft men toegang tot medische zorg. Na zes maanden schakelt het Centraal Administratiekantoor (CAK) in, dat de premie inhoudt op salaris, uitkering of pensioen, met een verhoging van 20%. Zorgtoeslag gaat direct naar het CAK, terwijl men in de tussentijd afspraken moet maken met de zorgverzekeraar over het aflossen van de schuld.