Landgraaf/Geleen – De zaalvoetbalteams van VV Schaesberg en ZVV Campus Maastricht hebben van de onafhankelijk aanklager amateurvoetbal van de KNVB een boete gekregen voor het niet komen opdagen in de nacompetitie afgelopen seizoen. Dat de KNVB geen verdere sancties oplegde voedt de toch al grote ergernis en frustratie bij ZVV Awt-Gelaen. “Er is sprake van pure willekeur, ”fulmineert secretaris en cluboprichter Kevin Hendriks.
Daan Schippers perswoordvoerder van de KNVB reageert afgemeten op de kritiek uit Geleen dat VV Schaesberg en ZVV Campus Maastricht opnieuw bewust de promotie naar de eerste divisie hebben ontdoken. En dat het onbegrijpelijk is dat ze gelet op het eerdere gebeuren in 2022 er nu met een boete vanaf komen.
Zoals je van de KNVB mag verwachten, behandelen wij iedere situatie naar de daarbij passende regels. Dat hebben we ook in dit geval gedaan. We hebben aangifte gedaan bij de (onafhankelijke) aanklager amateurvoetbal voor het niet opkomen bij een wedstrijd. Beide elftallen zijn bestraft voor het niet opkomen conform de straffen uit de handleiding voor het niet opkomen in de nacompetitie,
zegt Schippers.
Dat betekent dat ze een boete hebben gekregen van de onafhankelijke aanklager amateurvoetbal. De competitieleider heeft ze vervolgens uit de nacompetitie genomen.
Voor het vervolg heeft dat geen consequenties. De futsalers van VV Schaesberg en ZVVM/Campus Maastricht spelen ook komend seizoen in de Topklasse. Het is de klasse waar ZVV Awt-Gelaen, dat afgelopen seizoen onder haar nieuwe Landgraafse coach Nico Perez ongeslagen kampioen werd in de eerste klasse, ook zo snel mogelijk in wil terugkeren. ZVV Awt-Gelaen moet daarvoor komend seizoen eerst nog het kampioenschap in de hoofdklasse realiseren. Al lijkt dat gelet op de kwaliteit in het Geleense team met bekende spelers als Chefrino Eind en Ricardo Geurts een formaliteit.
De sportieve successen hebben de grote ergernis in Geleen niet doen afvlakken. Vorig seizoen was er de nodige commotie nadat de KNVB AWT Gelean na een onderbouwde weigering om te promoveren naar de eerste divisie als sanctie twee klasse lager indeelde, lees de eerste klasse.
De KNVB besloot in 2020 om een extra eerste divisieklasse in te voeren om het niveau in de top van het zaalvoetbal (eredivisie, eerste divisie en topklasse) te verhogen. Naast een betere opbouw in de klasse werd ook het advies gegeven om promotie te verplichten in categorie A, gelijk aan het reglement op het veld. Een aantal clubs in de provinciale topklasse Zuid zag spelen in de eerste divisie niet zitten. VV Schaesberg en ZVV Awt-Gelaen maakten hun standpunt met goed onderbouwde argumenten al in 2021 kenbaar aan de KNVB.
Onmogelijk
Awt-Gelaen, dat eerder in 2016 en 2019 kampioen werd in de topklasse – promotie was toen niet verplicht – bleef daarna constant aan de bal. Kevin Hendriks gaf bij de KNVB herhaaldelijk aan dat voetballen in de eerste divisie financieel en organisatorisch onmogelijk was voor de Geleense club. „Een groot deel van de spelers kan vanwege werkverplichtingen of voetbal op hoog niveau op het veld niet op vrijdag of zaterdag voetballen”, zegt Hendriks. „De maandag is voor Awt-Gelaen de enige optie. Ook de hogere reiskosten die verbonden zijn aan voetbal op hoger niveau zijn zeker na de coronajaren niet te betalen.”
Onbegrijpelijke sanctie
De KNVB had er geen boodschap aan. Ron Kauwen, KNVB-competitieleider zaalvoetbal Nederland, zette de club het mes op de keel. Als Awt-Gelaen weigerde om te promoveren, werd de club bij wijze van sanctie twee klassen lager ingedeeld, gaf Kauwen in een brief aan Hendriks aan. Die hield voet bij stuk. Promoveren naar de eerste divisie zou het voortbestaan van de vereniging in gevaar brengen. Awt-Gelaen werd daarop niet een maar twee klassen lager ingedeeld. “Ik heb altijd gedacht dat eerlijkheid het langst duurde. Maar we zijn gewoon afgestraft nadat we onze sportieve plicht hebben gedaan”, stelde Hendriks. “Als we het team na twee duels hadden teruggetrokken of bewust wedstrijden waren gaan verliezen om de top 5 te ontlopen, hadden we onverminderd in de Topklasse gespeeld.”
Slotfase
Kevin Hendriks de zoon van oud Schaesberg trainer Ed Hendriks, verwees naar ZVVM/Campus uit Maastricht. Die club eindigde in 2022 als nummer 5 in de topklasse. Maar omdat de club in de slotfase van de competitie twee keer niet kwam opdagen, kreeg Campus zes punten aftrek en werd zesde. Plotsklaps stond VV Schaesberg op de promotieplek. Schaesberg vocht dit toen met succes aan. “De beschuldiging vanuit Awt-Gelaen inzake competitievervalsing is onderzocht, maar kon niet bewezen worden”, zegt KNVB-woordvoerder Daan Schippers. En het is juist dat Schaesberg toen als de nieuwe nummer vijf ook niet naar de eerste divisie is gepromoveerd. VV Schaesberg werd op 2 juni geconfronteerd met de uitspraken van de tuchtcommissie inzake het tweemaal niet opkomen dagen van ZVVM/Campus. Toen was de competitie al gespeeld.
Alle clubs op plek één tot en met vijf hebben voldoende voorbereidingstijd gehad om zich in te stellen op een promotie. Nummer zes (Schaesberg, red.), al geruime tijd niet meer in beeld voor een promotieplaats, heeft dat niet gehad. Daarom heeft de KNVB toen besloten om de plek niet op te vullen.”