HEERLEN – Op 19 januari werd het bouwbord officieel onthuld voor de start van fase 2 van het Green Transformable Building Lab (GTB Lab) op de Woonboulevard in Heerlen. Heerlen is verheugd dat ze een nieuwe fase van dit boegbeeld voor circulair bouwen en innovatie mogen verwelkomen in de gemeente.
Het GTB Lab fungeert als een laboratorium voor circulair bouwen. Het gebouw maakt in de loop der jaren steeds een nieuwe fase van verbouwing door, waardoor het continu evolueert en nieuwe ontwikkelingen in circulaire bouwtechnieken presenteert. Deze unieke aanpak maakt het GTB Lab een dynamisch platform voor innovatie in de bouwsector.
Duurzaam, circulair, én modulair
In de nieuwe fase wordt het GTB Lab getransformeerd tot een volledig elektrische, zelf energie-producerende woning. De constructie bestaat uit verschillende modules die vooraf in een fabrieksloods zijn vervaardigd en ter plaatse worden samengevoegd tot één gebouw. Deze modulaire benadering en het flexibele gebruik van sloopmaterialen zijn de drijvende krachten achter de circulaire economie in de bouw.
Innovatie- en kennisplein
Het GTB Lab is niet alleen een fysiek innovatieplein in Parkstad, maar ook een digitaal kennis- en ontmoetingsplein dat wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke vragen samenbrengt met de praktijk.
Casper Gelderblom is trots op de samenwerking rondom dit initiatief: “De toekomst is circulair! Hergebruik van materialen is goed voor het milieu, en biedt bovendien grote economische kansen. Ook in onze regio. De ervaringen die aan de Woonboulevard worden opgedaan, zijn bovendien van grote waarde voor een circulaire invulling van onze woningbouwopgave. Het is prachtig dat het Heerlense GTB Lab circulaire innovatie zichtbaar maakt.”
GTB Lab
Het GTB Lab wordt bestuurd door de Stichting GTB Lab, onder leiding van architect Elma Durmisevic, met ondersteuning van haar toegewijde team. De stichting werkt samen met diverse partijen op regionaal en Europees niveau om haar doelstellingen te verwezenlijken en draagt bij aan de Europese zoektocht naar een circulaire economie in de bouwsector.
De bouwfase 2 van het GTB Lab is mogelijk gemaakt door een vruchtbare samenwerking met gemeente Heerlen, Stadsregio Parkstad Limburg, Provincie Limburg, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, IBA Parkstad en diverse bedrijven, waaronder 4D architects, adviesbureau Brekelmans, Habenu van de Kreeke, Soltech, Warscho, Bluedeck, Jansen BV en Nordish.