BRUNSSUM – Komend weekeinde wordt op sportpark Houserveld, de thuishaven van BSV Limburgia/Kamerland, het Sjra Jacobs toernooi gespeeld. Vrijdag 18 augustus kruisen BSV Limburgia en SV Langenberg vanaf 19.30 de degens. Tegelijkertijd neemt SV Langeberg het op veld 2 op tegen VV De Leeuw. Zondag 20 augustus worden vanaf 13.00 uur de finale en troostfinale gespeeld. De entree is gratis.
Beide dagen zal er op het terras van sportpark Houserveld ook een buitentap aanwezig zijn. DJ Wesley zorgt er voor de muzikale omlijsting. De familie Jacobs zal uiteraard ook dit jaar aanwezig zijn bij het Sjra Jacobs toernooi en ook weer de prijsuitreiking verzorgen.
Een van de beste keepers uit de Limburgse voetbalgeschiedenis
Het bekende Brunssums toernooi, dat door menigeen wordt gezien als het voetbalkampioenschap van de Brunssum is vernoemd naar een van Limburgs grootste sporthelden uit de 20ste eeuw, de legendarisch doelman Gerard ‘Sjra’ Jacobs. Van voetbalcollega’s tot tegenstanders en supporters ook decennia na zijn dood spreekt iedereen met veel ontzag en respect over Sjra Jacobs. De doelman die achttien seizoenen onder de lat stond bij SV Limburgia en vier seizoenen bij Rapid JC, de voorloper van Roda JC, was onbetwist een van de allerbeste doelmannen uit de Limburgse voetbalgeschiedenis.
Evenknie van leeftijdsgenoot Frans de Munck
Volgens ooggetuigen uit die tijd was Sjra Jacobs qua keeperscapaciteiten de evenknie van Nederlands toenmalige topdoelman Frans de Munck. Maar de rustige no nonsens doelman Sjra Jacobs, die vrijwel altijd getooid met een karakteristieke pet zijn doel verdedigde, stond altijd in de schaduw van de atletische en flamboyante showkeeper Frans de Munck. Die genoot filmsterren status.
‘De Zwarte Panter’
De Zeeuw die qua leeftijd slechts twee maanden scheelde met Jacobs speelde in Limburg zes seizoenen voor Sittardse Boys. Na een driejarig avontuur bij 1FC Koln. waar de ‘Zwarte Panter’ een tekengeld van 30.000 mark zwarte toucheerde en 1500 DM per wedstrijd verdiende speelde hij vanaf 1954 drie seizoenen als prof bij Fortuna ’54. Hij reikte ook tot 31 interlands. De Munck had dan ook het meest kleurrijke levensverhaal van alle doelmannen die ooit bij Oranje onder de lat hebben gestaan. En zonder twijfels ook de beroemdste bijnaam: ‘De Zwarte Panter’. Die ontleende hij aan zijn atletisch vermogen maar bovenal zijn uiterlijk. Frans de Munck was een mooie jongen, met keurig verzorgd gitzwart haar -een kammetje had de ijdele doelman zelfs op het veld in zijn kontzak.
Foto voor de eeuwigheid
Overal waar ‘De Zwarte Panter’ kwam sloegen de vrouwenharten op hol. Zelfs Jayne Mansfield was schijnbaar onder de indruk, toen ze in 1957 tijdens een bezoek aan Nederland de aftrap verrichtte bij Sparta-DOS. Aanvoerder Tonny van der Linden stelde zijn blozende DOS-ploeggenoten voor aan de Amerikaanse filmdiva, die doorging voor een sekssymbool. De Munck kuste haar vol op de mond – een foto voor de eeuwigheid.
Script voor de eeuwigheid
Als een script voor de eeuwigheid leest ook de biografie van ‘Sjra’ Jacobs. Op zaterdag 24 juni 1950 schreef SV Limburgia, met de uitblinkende Sjra Jacobs onder de lat, voetbalgeschiedenis. Limburgia werd landskampioen na een sensationele 0-6 uitoverwinning op Ajax. In het uitverkochte Olympisch Stadion zagen 50.000 Amsterdamse toeschouwers tot hun verbijstering dat Ajax werd gekleineerd door een elftal, waarvan tien spelers mijnwerker waren. Het landkampioenschap zorgde voor dolle vreugde en intense trots bij de 10.000 meegereisde Brunssum supporters. Na landskampioenschap van Limburgia was het toen 22.000 inwoners tellende Brunssum plotsklaps de voetbalhoofstad van Nederland.
Brunssum was plotsklaps de voetbalhoofdstad van Nederland. En dát dus met eigen kweek voetballers. Mijnwerkers notabene. Zoals zijn ploeggenoten werkte ook Sjra Jacob in de Brunssumse staatsmijn Hendrik. Dit in navolging van zijn vader. Toon Jacobs, afkomstig uit Maasbree, verhuisde met het gezin midden jaren twintig van de vorige eeuw van Noord-Limburg naar het ‘donkere zuiden’ om werk te vinden in de mijnen. Dat vond hij bij staatsmijn Hendrik, in de wijk Rumpen, aan de zuidkant van Brunssum.
De in Blerick geboren Sjra Jacobs groeide derhalve dus op in Brunssum. Op zijn veertiende ging ook hij in de Staatsmijn werken. Al op jonge leeftijd ging Sjra ook voetballen bij Limburgia. Het voetbalterrein van aan de Venweg, lag dan ook pal naast de staatsmijn Hendrik. Keepen bleek zijn stiel Sjra Jacobs debuteerde op 18-jarige leeftijd in de hoofdmacht. Een jaar na zijn debuut in 1940 werd hij al uitverkozen voor het Limburgs elftal.
Grootste naoorlogse ramp in Nederland
Limburgia was een club in opkomst en werd in het eerste seizoen na de tweede wereldoorlog kampioen in de Eerste klasse. Enkele maanden later, op maandagochtend 24 maart 1947, vond de grootste naoorlogse mijnramp in Nederland plaats. In Staatsmijn Hendrik brak ondergronds een brand uit. Toon Jacobs (54 toen) was een van de dertien slachtoffers. De uitvaart van de vader van Sjra was op vrijdag 28 maart 1947. Twee dagen later moest Limburgia destijds de uitwedstrijd tegen PSV spelen. De KNVB legde het verzoek om uitstel van de wedstrijd naast zich neer. Zonder haar topdoelman verloor Limburgia met 4-2.
Succes mét en verbonden aan Limburgia en Brunssum
Gerard ‘Sjra’ Jacobs verdedigde uiteindelijk liefst achttien seizoenen het doel van Limburgia. Ook na het landkampioenschap in 1950 toonde hij zich honkvast. Ook toen medio 1954 in Nederland de profcompetitie van de NBVB van start ging met drie Limburgse clubs: Venlo’54, Fortuna ’54 en Rapid ’54 werd er stevig aan hem getrokken. Maar ‘Sjra’ was honkvast en bleef Limburgia en Brunssum trouw.
Vier jaar later, hij was toen al 36 en in de herfst van zijn voetballoopbaan, besloot Sjra alsnog in te gaan op een nieuwe aanbieding van Rapid JC Kerkrade. Aldus kon hij op het einde van zijn loopbaan nog in de Eredivisie spelen. En de zevenvoudig familievader kon op die wijze ook nog wat extra’s verdienen voor zijn grote gezin, lees echtgenote Riet en de kinderen Jan, Ine, Rita, Coby, Margriet, Marty en Leon.
Ernstige Hoofdblessure
In de uitwedstrijd van Rapid tegen PSV, op 29 november 1959, liep de doelman ernstig hersenletsel op nadat hij in botsing kwam met de knie van PSV-spits Trevor Ford. Sjra Jacobs verbleef anderhalve week in het Eindhovense ziekenhuis. Op 14 februari 1960 keerde hij terug onder de lat, maar na vijf duels moest hij alweer afhaken.
Arbeidsongeschikt
Opgeven of stoppen stond echter niet in het woordenboek van karakterman Sjra Jacobs. Hij keepte nog twee seizoenen voor Rapid JC. Als 40-jarige nam hij, na vier seizoenen Rapid, in 1962 afscheid van de voetbalsport. De hoofdblessure bleef hem daarna in zijn verdere leven echter parten spelen. Sjra Jacobs raakte arbeidsongeschikt en werd in 1966 afgekeurd als mijnwerker.
Tot op de dag van vandaag heldenstatus in Brunssum
In 1994 overleed Sjra Jacobs op 72-jarige leeftijd, in Brunssum. Na het overlijden van Sjra’s levenspartner Riet Heijnen in 2016, werd op verzoek van de Jacobs kinderen de as van Sjra en zijn geliefde echtgenote Riet uitgestrooid bij het Limburgia Monument. Dat monument is te vinden in de woonwijk Park Limburgia, op de plek waar vroeger het voetbalterrein van Limburgia was gehuisvest.
Op het voetbalmonument bevindt zich een plaquette met de namen van de bijzondere spelers die Limburgia in 1950 de landstitel bezorgden. Daaronder dus ook Sjra Jacobs. Een man en doelman die tot op de dag van vandaag heldenstatus heeft in Brunssum.