SIMPELVELD – Terwijl de scholen weer zijn begonnen en de wegen opnieuw worden bevolkt door fietsers, is Simpelveld in Nederland uitgeroepen tot de veiligste fietsgemeente van het land. Na een kalme zomerperiode is voorzichtigheid geboden in het verkeer.
Vooral in Gulpen-Wittem blijken fietsers risico te lopen, aangezien deze gemeente de hoogste incidentie van fietsongevallen in de provincie heeft, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van gegevens van Rijkswaterstaat.
In vergelijking met andere provincies blijkt Limburg over het algemeen relatief veilig te zijn voor fietsers, met ongeveer 6,7 fietsongevallen per 10.000 inwoners per jaar. Dit aantal ligt aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde van 8,5. Desondanks zijn er aanzienlijke variaties tussen de gemeenten.
Gulpen-Wittem blijkt de minst veilige gemeente in Limburg te zijn voor fietsers, met 14,8 fietsongevallen per 10.000 inwoners per jaar, wat twee keer zo hoog is als elders in de provincie. De top vijf minst veilige gemeenten om te fietsen in Limburg zijn als volgt:
- Gulpen-Wittem: 14,8 fietsongevallen per 10.000 inwoners
- Voerendaal: 12,8 fietsongevallen per 10.000 inwoners
- Valkenburg aan de Geul: 12,2 fietsongevallen per 10.000 inwoners
- Maastricht: 9,4 fietsongevallen per 10.000 inwoners
- Vaals: 8,9 fietsongevallen per 10.000 inwoners
Aan de andere kant van het spectrum blijkt de gemeente Simpelveld de veiligste te zijn, met slechts 1 ongeval per 10.000 inwoners per jaar. Hiermee wordt Simpelveld gekroond tot de veiligste fietsgemeente van Nederland.
Bron: Independer
Bij veel fietsongevallen is een personenauto betrokken, waarbij in Limburg 66,7% van alle fietsongelukken plaatsvindt. Vooral in Beesel waren bij alle geregistreerde fietsongelukken auto’s betrokken. Independer-verzekerinsexpert Menno Dijcks benadrukt dat bij aanrijdingen tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer zoals een fietser, de bestuurder van het motorrijtuig doorgaans aansprakelijk wordt gesteld, terwijl de zwakke verkeersdeelnemer wettelijk wordt beschermd.
Benieuwd naar de “fietsveiligheid” van jouw gemeente? Bekijk de lokale kaartjes op de website van Independer: Link naar de kaartjes