Primeur: Eerste medische dronevlucht tussen Heerlen en Aken voor vervoer van medische goederen over de grens

Het verkrijgen van toestemming voor deze medische dronevlucht was echter niet eenvoudig vanwege de verschillen in interpretatie van de nieuwe Europese wet- en regelgeving tussen de verschillende landen.

Door Redactie
2 Min leestijd

HEERLEN – AKEN  Op vrijdag wordt er voor het eerst een medische dronevlucht gemaakt tussen het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en het Klinikum in Aken. Deze vlucht is uniek omdat het de eerste keer is dat er over de landsgrens en buiten de zichtwijdte met een onbemande drone medische goederen worden vervoerd.

De gemeente Heerlen geeft aan dat het plan is om in de toekomst vaker drones in te zetten voor het vervoeren van medische goederen zoals medicijnen tussen apotheken, laboratoria en ziekenhuizen.

Een gedigitaliseerd, smart netwerk kan in een grensregio mensenlevens redden,

aldus de gemeente Heerlen.

Het verkrijgen van toestemming voor deze medische dronevlucht was echter niet eenvoudig vanwege de verschillen in interpretatie van de nieuwe Europese wet- en regelgeving tussen de verschillende landen. Dit laat zien dat er meer aandacht moet komen voor het vereenvoudigen van de wetgeving in grensregio’s en er meer experimenteerruimte in het grensgebied moet komen.

In Aken wordt momenteel onderzoek gedaan naar de inzet van onbemande vliegsystemen in steden. De regio werkt daarbij nauw samen met partners over de grens, zoals Heerlen. Deze samenwerking is van groot belang om de medische logistiek in de regio te verbeteren en mensenlevens te redden.

Deel dit bericht