Overleden
De politie in Limburg onderzoekt of het overlijden van de persoon in een ziekenhuis in Nederland in verband kan worden gebracht met het produceren van verdovende middelen en/of synthetische drugs. Of de beide slachtoffers, mannen van 22 en 32 jaar oud uit Heerlen, een link hebben met de ontdekte productielocatie in Heerlen of de aangehouden verdachte wordt door de politie onderzocht.
De omstandigheden waarin de beide personen zijn overleden, is mogelijk te herleiden naar stoffen die vrijkomen bij de productie van verdovende middelen. De recherche heeft deze zaak in onderzoek. De beide slachtoffers zijn niet overleden op een productielocatie of in de woning in Heerlen.
Bij de productie van verdovende middelen en synthetische drugs worden gevaarlijke chemicaliën gebruikt. Ook stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu komen bij dit proces vrij.
Woning in Heerlen
In de garage van een woning aan de Bartholomeo Diazstraat vond de politie tientallen kilo’s amfetamine en een hoeveelheid Xtc-pillen. Alle harddrugs zijn in beslag genomen. De verdachte bewoner werd na onderzoek vrijdagavond laat in een andere woning in Heerlen aangetroffen en direct aangehouden.
Sluiten pand
Burgemeester Roel Wever, gemeente Heerlen, reageert op het aantreffen van deze productielocatie in een woonwijk: “Enkele dagen na de vondst van de productielocatie voor harddrugs op de Bartolomeo Diazstraat heb ik de eerste bevindingen van de politie ontvangen. De hoeveelheid aangetroffen drugs en materialen is dusdanig zorgwekkend dat ik al een dag later de eigenaar een voornemen heb gestuurd om de woning voor een jaar te gaan sluiten. De eigenaar heeft nu, eventueel samen met een raadsman, de gelegenheid daarop te reageren. Linksom of rechtsom, ben ik echter voornemens snel te handelen. Dus ik verwacht dat de sluiting van de woning binnen enkele weken gaat plaatsvinden. Omdat de politie alle gevaarlijke stoffen weggehaald heeft is er geen direct gevaar meer voor de omgeving. Daarom is er geen aanleiding tot een spoedsluiting.”
Houd misdaad uit je buurt
Iedereen kan meehelpen om ondermijnende criminaliteit te bestrijden en onze buurten en straten veiliger maken. Door verdachte signalen te herkennen én erop te reageren. Check de signalen op www.houdmisdaaduitjebuurt.nl en ontdek wat vreemd of verdacht is. Bel ons bij verdachte situaties direct via 112 of achteraf via tel. 0900-8844. Je online melding kan op www.politie.nl. Anoniem melden kan ook, via tel. 0800-7000. Zo kunnen we samen georganiseerde misdaad in jouw straat, school, werk of buurt bestrijden.
Levensgevaarlijk
Burgemeester Wever: “Net zoals hennepplantages zijn drugslabs levensgevaarlijk. Het zijn illegale chemische fabriekjes waar met explosief, brandbaar en zeer giftige stoffen gewerkt worden. Niet alleen voor de mensen die in zo’n drugslab werken is het gevaarlijk maar ook voor de omgeving. Er zijn talloze voorbeelden van ontploffingen en branden door de illegale productie en verwerking van harddrugs. Met de verwoestende en dodelijke explosie januari 2024 in Rotterdam als een voorlopig triest dieptepunt. Daarbovenop komt nog het feit dat de samenleving met extreem hoge kosten opgezadeld wordt voor het saneren van ernstig vervuilde (natuur)gebieden waar drugsdumpingen waren. Ik kan het dan ook niet genoeg benadrukken, ziet, ruikt of hoort u verdachte zaken, meld het dan meteen! Iedere melding kan een aanleiding zijn voor het oprollen van zo’n gevaarlijke productielocatie. Of net dat laatste puzzelstukje om verdachten aan te houden.”
Hoe herken je een drugsproductielocatie – in de volksmond: drugslab?
- Een drugslab is vaak goed afgeschermd met geblindeerde of afgeplakte ramen en deuren;
- Drugslabs hebben vaak grote toegangsdeuren waar bestelbussen door naar binnen kunnen rijden. Zo zie je niet dat er jerrycans, ketels of vaten in- en uitgeladen worden;
- De chemische geur;
- Om te voorkomen dat het buiten ook zo ruikt, zijn kieren van ongebruikte ramen en deuren vaak afgedicht, bijvoorbeeld met purschuim;
- Mensen en busjes op vreemde tijdstippen
Bron: politie.nl/nieuws