PARKSTAD – Op de tweede donderdag van juni herdenkt de Nederlandse politie traditiegetrouw de medewerkers die zijn overleden tijdens het uitoefenen van hun werk. Dit jaar is er een nieuw protocol ingevoerd waarbij alle vlaggen op politielocaties halfstok worden gehesen om respect te tonen aan de overledenen.
Het is voor onze collega’s die ons zijn ontvallen, onze manier om respect te tonen,
verklaart een politiewoordvoerder.
Op donderdag zullen de nationale driekleur vlaggen op alle politielocaties van zonsopkomst tot zonsondergang halfstok hangen, als teken van rouw en eerbetoon aan de gevallen politiemensen.
Naast het halfstok hangen van de vlaggen, zal er ook een jaarlijkse ceremonie plaatsvinden in de Tuin van Bezinning in Warnsveld. Deze tuin is een nationaal monument en dient als eerbetoon aan politiemensen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens het uitoefenen van hun wettelijke politietaak.
Tijdens de ceremonie zullen politiefunctionarissen en nabestaanden samenkomen om stil te staan bij de moed en toewijding van de overledenen. Het herdenken van de gevallen collega’s is van groot belang voor de politieorganisatie, die hun bijdrage en opoffering nooit wil vergeten.
De herdenking van overleden politiemedewerkers benadrukt de risico’s en uitdagingen waarmee de politie dagelijks wordt geconfronteerd bij het beschermen van de samenleving. Het is een moment van bezinning en waardering voor degenen die hun leven hebben gegeven in dienst van de veiligheid van anderen.