PLT en philharmonie zuidnederland schrijven theatergeschiedenis met unieke samenwerking

Bezoekers PLT theaters spekkoper: Vernieuwende aanpak leidt tot een van meest veelzijdige klassieke programma’s in de Nederlandse theaters

3 Min leestijd
ClubSurround06 ©Liza Francois

HEERLEN – KERKRADE In het nieuwe theaterseizoen 2022-2023 programmeert PhilZuid zoals philharmoniezuidnederland vanaf 1 september heet, naast haar eigen artistieke programma ook het totale klassiek programma van de PLT-theaters Heerlen en Kerkrade. De samenwerking en verbinding tussen maker en podium is een unieke gebeurtenis in Nederland.

Je mag inderdaad stellen dat we hiermee geschiedenis schrijven,

beamen Janine Dijkmeijer, directeur en hoofdprogrammeur van PLT en Stefan Rossu, Intendant en bestuurder van Philzuid. Feit en zeer verheugend voor het theaterpubliek in Parkstad is óók dat de vernieuwende aanpak heeft geleid tot één van de meest veelzijdige klassieke programma’s in de Nederlandse theaters.

Janine Dijkmeijer verheugt zich zicht- en hoorbaar op de highlights in haar eerste seizoen als directeur en hoofdprogrammeur van PLT.

Naast de PhilZuid hoogtepunten staan er een aantal wereldsterren bij ons op het podium als Janine Janssen en Jaap van Zweden. Ik verheug me ook ontzettend op het Vespers van Rachmaninov, door het fenomenale Letse Radio Koor. Wellicht het mooiste koorwerk dat ooit is geschreven.

Wij zetten de creatieve kracht van onze chef-dirigent Duncan Ward en ons orkest dat is uitgegroeid tot een volwassen symfonieorkest in de volle breedte van het symfonische repertoire nu ook in voor de programmering van het klassieke aanbod bij PLT,

zegt Stefan Rossu.

Ik verheug met er ontzettend op om ons publiek onvergetelijke geluksmomenten te laten beleven tijdens tien jaar Philzuid.

Janine Dijkmeijer is ook ontzettend trots op de verbintenis met PhilZuid, die in 2021 als een bijzonder experiment van start ging.

ABEL Foto: Christina Ebenezer

Door de programmering van klassiek en opera toen in één hand te leggen hebben we een wisselwerking gecreëerd tussen de hoogwaardige symfonische concerten en de Meisterkonzerten in Heerlen en Aken. Daardoor konden we breed publiek op maat bedienen. Dat krijgt komend seizoen dus nog eens een extra verdieping.

“In ons tienjarige jubileumjaar zetten we nog nadrukkelijker in op de ervaren muziek”,

zegt Stephan Rossu.

Het jubileumconcert met de Zuid-Afrikaanse cellist en muzikale alleskunner Selaoucoe mag je niet missen. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Cultura Nova productie The (Uncertian) Four Seasons die op 26 en 27 augustus in het Heerlense Royal Theater te zien is.

Een noviteit in het tiende seizoen van het Brabants-Limburgs fusieorkest zijn ook zogenoemde Philsurround-concerten. Daarbij kan publiek -max 200 personen – tussen de 58 muzikanten op het podium plaats nemen. Een bijzonder Philsurround-concert met werken van Strauss, Sibelius. Britten, Brahms Fadael e.a. valt op 12 oktober in Theater Heerlen te beleven. Een belevenis wordt ongetwijfeld ook het WMC concert- Best of Pro Bass op 14 oktober in PLT Kerkrade,
Voor het complete programma en meer informatie zie www.plt en www.philharmoniezuidnederland.nl.

Deel dit bericht