KERKRADE -Dinsdagochtend, in stromende regen, werd de mijnmuur van Staatsmijn Wilhelmina, het laatste overblijfsel van deze historische mijn op Kerkraads grondgebied, feestelijk onthuld.
Vijf koempels, allen met een sterke band met de mijnindustrie, waren aanwezig bij deze bijzondere gebeurtenis. Martin Evertz (schilder bij Laura & Vereeniging), Ben de Bruyn (mijnmeter bij Domaniale Mijn), René Wijnen (vrijwilliger schacht Nulland), Frans Taalman (voorman Staatsmijn Wilhelmina) en John Coervers (initiatiefnemer, vakantiewerker bij Laura & Vereeniging, en coördinator mijnproject Heemkundevereniging Eygelshoven) speelden een belangrijke rol bij de onthulling. Fotograaf Jo Grzelak was erbij.
De mijnmuur lag jarenlang verscholen in een bossage, waardoor dit waardevolle stukje cultuurgoed onbereikbaar was voor het publiek. Op verzoek van John Coervers heeft wethouder Alexander Geers zich ingespannen om de muur vrij te maken en toegankelijk te maken voor iedereen.
Op de plaquette bij de mijnmuur staat de volgende tekst:
MIJNMUUR VAN DE STAATSMIJN WILHELMINA
Dit is het restant van de voormalige mijnmuur (koelmoer) en is het laatste overblijfsel op Kerkraads grondgebied van de eerste staatsmijn van Nederland: Staatsmijn Wilhelmina. De mijn was van 1906 tot 1969 in bedrijf. De muur staat parallel aan pad dat de Staatsmijnstraat eens verbond met de ingang van de mijn aan de Casinolaan en diende als afsluitmuur om het mijnemplacement.
De onthulling van deze mijnmuur markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van de mijnbouw in Limburg en biedt bezoekers de kans om een stukje van dit erfgoed van dichtbij te ervaren.