Onderzoek: Limburg op één na goedkoopste provincie om te trouwen

De duurste doordeweekse ceremonie van Limburg vind je in Maastricht. Trouwen kost je hier € 775. Later in de week trouwen is vaak duurder.

Door Redactie
3 Min leestijd

Ben je van plan om in het huwelijksbootje te stappen? Als je doordeweeks het jawoord wil geven in een Limburg gemeentehuis, betaal je hier in 2023 gemiddeld € 332,78 voor. Het tarief ligt hiermee veel lager dan elders in het land: Limburg is zelfs de op één na goedkoopste provincie van Nederland. Wel zijn er grote lokale verschillen. Dit blijkt uit het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl.

In het gemeentehuis trouwen kost in Nederland gemiddeld € 432,98. Het gaat dan om een ceremonie die ‘s middags plaatsvindt op maandag tot en met donderdag. In Limburg liggen de kosten dus flink lager, zo blijkt uit het onderzoek. Alleen in Friesland (€ 321,60) is het voordeliger om in het huwelijksbootje te stappen.

Goedkoopste en duurste ceremonie: verschil van ruim € 970

Wil je voordelig trouwen in Limburg, maar liever niet tijdens een gratis ceremonie op maandagochtend? In Beek betaal je € 171,10 voor een doordeweekse huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis. Het is hiermee de goedkoopste gemeente in Limburg én zelfs van heel Nederland. De meest voordelige gemeenten binnen de provincie:

  • Beek: € 171,10
  • Brunssum: € 183,65
  • Voerendaal: € 200
  • Landgraaf: € 201,90
  • Peel en Maas: € 206

De duurste doordeweekse ceremonie van Limburg vind je in Maastricht. Trouwen kost je hier € 775. Later in de week trouwen is vaak duurder. De meest prijzige ceremonie in het weekend vind je in Venlo. Op zondag het jawoord geven kost hier € 1.142. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke ceremonie van Limburg loopt hiermee op tot € 970,90.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover:

De verschillen per gemeente zijn anno 2023 nog steeds extreem. Het zou ontzettend fijn zijn als hier een keer wat aan gedaan wordt. Een paar jaar geleden waren de verschillen ook al groot, er zijn toen zelfs Kamervragen over gesteld. Daar is helaas nog niets mee gedaan.

Kosten gestegen met gemiddeld 3,2%

Doordeweeks trouwen is dit jaar in Limburg gemiddeld 3,2% duurder dan in 2022. Vooral in Roerdalen is een huwelijksceremonie op maandag-, dinsdag-, woensdag- of donderdagmiddag dit jaar een stuk duurder. Gemiddeld betaal je hier 20% meer dan in 2022. Andere Limburgse gemeenten waar een bruiloft in 2023 flink duurder is dan in 2022 zijn Gennep (+6,2%) en Peel en Maas (+5,6%).

Vergelijk hier hoeveel trouwen kost in jouw gemeente en andere omliggende gemeenten: https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/kosten-ceremonie-2023

Deel dit bericht