BRUNSSUM – Een groep van 17 militairen van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum heeft afgelopen weekend een sponsor-fietstocht van 400 kilometer voltooid om geld in te zamelen voor de Stichting War Cemetery Brunssum. De fietstocht, die in drie dagen werd afgelegd, had als doel om de herinneringen aan de 328 Britse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld, levend te houden.
De sponsoractie was onderdeel van de vieringen rondom de 70e verjaardag van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum. Het hoofdkwartier, dat bekend staat onder de naam AFCENT, werd opgericht in 1953 en verhuisde in 1967 naar Brunssum. Ter ere van deze mijlpaal besloten de militairen om hun steun te betuigen aan de Stichting War Cemetery Brunssum door middel van een sportieve uitdaging.
Op zaterdag 24 juni vertrokken de fietsers vanuit Lauwersoog, Groningen, en op maandag 26 juni bereikten zij het Drielandenpunt bij Vaals. Daar werd bekendgemaakt dat de gemeente Brunssum het opgehaalde sponsorbedrag zal verdubbelen. Burgemeester Wilma van der Rijt was aanwezig om deze aankondiging te doen en sprak haar waardering uit voor de inzet van de militairen en de steun aan de Stichting War Cemetery Brunssum.
Commodore Gordon Ruddock (Groot Brittannië), één van de deelnemers aan de fietstocht, gaf aan dat de militairen graag iets terug wilden doen voor Brunssum. Hij prees de inzet van de Stichting War Cemetery Brunssum en de betrokkenheid van de inwoners bij het beheer van het Britse ereveld. Het ereveld in Brunssum is het eerste Commonwealth oorlogsgraf waarvan alle graven zijn geadopteerd. Bovendien zijn alle 328 soldaten in 2019 benoemd tot ereburger van de gemeente Brunssum vanwege hun ultieme offer voor de vrijheid in 1944-45.
Met de opbrengsten van de sponsor-fietstocht kan de Stichting War Cemetery Brunssum verder investeren in het onderhoud en behoud van het ereveld. Dit initiatief laat zien hoe de lokale gemeenschap en de militairen van het NAVO-hoofdkwartier zich samen inzetten om de herinnering aan de gesneuvelde soldaten levend te houden en hun bijdrage aan de vrijheid te eren.