Nationale Dodenherdenking Heerlen 2023: ‘leven met oorlog’

Iedereen welkom om mee te gedenken en samen stil zijn.

Door Redactie
3 Min leestijd
Nationale dodenherdenking

HEERLEN – Op 4 mei houden wij in Heerlen de Nationale Dodenherdenking, met als hoofdthema ‘Leven met oorlog’. Inwoners van onze stad zijn welkom vanaf 18.20 uur in de hal van het stadskantoor aan de Geleenstraat 25 in Heerlen.

Ook kunnen inwoners om 19.30 uur aansluiten om mee te lopen in de stille tocht, of tegen 20.00 uur bij de Gedachteniskapel om samen stil 2 minuten stil te zijn. Iedereen is bovendien van harte welkom in Theater Royal voor een gratis herdenkingsconcert. Dat concert begint om 21.00 uur.

Bijeenkomst Dodenherdenking

De bijeenkomst in het stadskantoor is een afwisseling van muzikale optredens van het Pancratiuskoor, voordrachten en toespraken, van onder meer burgemeester Roel Wever, kindercollege, Nina Wijzenbeek, Noor Jacobs, Martin van der Weerden, deken Hans Bouman en dominee Stegink.

 

Stille tocht

Om 19.30 uur maken wij ons klaar voor de stille tocht. Deze vertrekt tegen 19.40 uur vanaf de Geleenstraat (ter hoogte van het stadskantoor). Onder begeleiding van de Schutterij en fakkeldragers, lopen wij samen naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat.

 

Ceremonie bij Gedachteniskapel

Om 19.58 uur speelt Laurent van den Bos van Harmonie T.O.G. Welten de ‘Last Post’. Daarna volgen twee minuten stilte. Om 20.00 uur klinkt het Wilhelmus en vervolgens draagt Tessel Wigman, leerling van basisschool Tarcisius een gedicht voor. Tenslotte richten burgemeester en kinderburgemeester nog een kort woord tot de aanwezigen. Het programma wordt afgesloten met kransleggingen bij het monument.

 

Gratis herdenkingsconcert: Maya Fridman met Canti d’Inizio e Fine

Om 21.00 uur bent u van harte welkom bij een concert in het kader van de dodenherdenking, in het Royal Theater. Tijdens dit concert speelt de in Rusland geboren celliste Maya Fridman Canti d’Inizio e Fine, een stemmig, indringend werk van de Oekraïense componist Maxim Shalygin.

De entree is gratis; u heeft wel een kaartje nodig. Dit kaartje is dus gratis te bestellen online, via de site van Filmhuis de Spiegel (in theater Royal). Ga hiervoor naar www.filmhuisdespiegel.nl.

 

Dodenherdenking Hoensbroek

De Stichtingen Buurtgericht Werken in Hoensbroek organiseren de dodenherdenking bij de kleine St. Jan in Hoensbroek. Het programma start om 19.45 uur. Namens de gemeente is wethouder Martin de Beer aanwezig.

Voor meer informatie en details: www.heerlen.nl/dodenherdenking.

Deel dit bericht