Maastricht Basketball Holdings Ltd., een initiatief van de Engelse investeerder Michael Rawson en BC Kimbria zijn een partnerschap aangegaan om in Maastricht een professioneel mannen basketbalteam te ontwikkelen. De ambitieuze doelstelling is dat ‘Maastricht Rebels’ binnen drie jaar in de BNXT League, de hoogste professionele basketbalcompetitie in België en Nederland speelt en ook Europees. Daarnaast wordt ook ingezet op sociaal maatschappelijke verankering.
Een samenwerking met YCND (Your Coach Next Door), wereldleider in het promoten en ontwikkelen van programma’s om obesitas bij kinderen op te lossen is inmiddels een feit. De Maastrichtse professor, hoogleraar en kinderarts Anita Vreugdenhil de drijvende kracht achter YCND was er helemaal voor in om na MVV ook een professioneel basketbalteam in te zetten om kinderen te verleiden tot meer beweging.
Opmerkelijk Maastrichts initiatief
Het opmerkelijke Maastrichtse project begon met de Engelse zakenman Michael Rawson (54). Die ziet er perspectief en brood in om in Nederland een professioneel basketbalteam op poten te zetten. Nadat het (vooralsnog) niet mogelijk bleek was om dat team ‘The Rebels’ hoog in de basketbalpiramide (eerste divisie, promotieklasse of eredivisie, nu BNXT-league) te laten instromen, zocht de Engelse investeerder hij naar een partnervereniging die als springplank richting het beoogde topniveau kon fungeren.
Rawson en The Rebels landen bij tweede divisionist BC Kimbria Maastricht. Maastrichtenaar Bas Janssen, wiens overgrootvader een van de vijf leden was die in 1955 BC Kimbria oprichtte, ging november 2023 met de Engelse zakenman aan tafel. “Waarom hij uitgerekend bij Kimbria aanklopte? Welnu, Kimbria heeft een uitstekende naam en staat bekend om haar sportieve ambities. Met 250 leden is het ook de grootste basketbalvereniging van Zuid-Limburg. Pré’s waren ook de bekendheid van Maastricht, de UM, Internationale Studenten, Academische ziekenhuis, de nabijheid van Afnorth en de centrale ligging in de Euregio.”
Bas Janssen (20) is geen bestuurslid meer van BC Kimbria. Hij is nu manager van de Maastricht Basketball Holding Ltd. Verklarend: “Ik heb tot een blessure het onmogelijk maakte op hoog niveau basketbal in België gespeeld. Die ambitie en het streven naar professionaliteit zit er nog steeds in. Bij de ‘Maastricht Rebels’ komt het beter tot z’n recht.”
Grote ambities
Ambities ademen ook de ronkende teksten op de clubwebsite: Topsport, basketball legendes creëren, een vereniging waar de stad en de regio trots op is, show en vertier, incluis Cheergirls, een echt uitje voor families en bedrijven ook. Verder willen The Rebels lokale en nationale partners de mogelijkheid bieden om hun merk geassocieerd te zien met een zichtbaar team dat een ‘unieke vorm van professioneel basketbal speelt, met een programma tegen de topteams in België en Nederland en ook Europa’
Het actuele management van de Maastricht Basketball Holding telt zes personen. Vooralsnog enkel met de voornaam aangeduid op de website. ‘Mike’ (daarachter schuit clubeigenaar Michael Rawson) zijn neef Ryan (De Tree), een IT-specialist, die ook de website beheert, manager Bas (Janssen), consultant Michel Baten en Jorge (Michielsen).
Die laatste is ook gewaardeerd trainer-coach van de Kimbria dameshoofdmacht. Michielsen noemt zichzelf ‘liaison officer’. Ofwel verbindingsofficier tussen The Rebels en BC Kimbria. “Het verhaal is pas in april gaan spelen”, zegt Michielsen. Bas Janssen bevestigt dit. “BC Kimbria kreeg toen na lange tijd eindelijk een nieuw en voltallig bestuur. En toen is er pas echt werk van gemaakt.”
Veelbelovende sportieve start
De sportieve start is veelbelovend. The Rebels zijn ongeslagen koploper in de tweede divisie. En ook succesvol in de bekercompetitie. Daar werd recent nog promotieklasser Triple Three 3, uit Haarlem, overtuigend verslagen. Naast de komst van een nieuwe Spaanse hoofdtrainer Adolfo Romero Arana en een assistent-coach uit Arnhem (Erwin Heskamp) zijn er dan ook stevige spelersversterking gekomen: drie jeugdige Oekraïense semiprofs, twee Amerikanen, die op Afnorth Geilenkirchen zijn gestationeerd en afgelopen seizoen bij Belgische grensclubs speelden.
Erwin Heskamp, die als laatste is toegetreden tot het management van Maastricht Basketball Holding Ltd., heeft inmiddels een goeddeel van de touwtjes in handen in Maastricht. Illustratief ook: Terwijl zijn Maastrichtse managementcollega’s vooralsnog pro deo of voor een iets grotere vrijwilligersvergoeding werken, tekende de Gelderlander een overeenkomst waarin hem een salaris op zoals hij zelf zegt ‘semiprofessioneel niveau’ wordt gegarandeerd.
Erwin Heskamp was laatstelijk hoofdtrainer bij eerstedivisionist Red Stars Februari 2022 trok het basketbalteam uit Soest zich terug uit de competitie. Bij de hekkensluiter kon men geen team meer op de been brengen. Heskamp ontkent geluiden dat ‘The Rebels’ eerder geprobeerd hebben om via de Red Stars hun project op te starten. “Daar weet ik niks van.”
Erwin Heskamp is rotsvast overtuigd van het welslagen van het project in Maastricht. “Daarom heb ik mijn leidinggevende functie bij de GGD Gelderland opgegeven en verhuis ik van Arnhem naar Maastricht. Het is overigens geen sinecure om in Maastricht betaalbare woonruimte te vinden. Dat hebben we ook ondervonden bij de huisvesting van onze nieuwe Oekraïense spelers.”
Maastricht heeft geen geschikte hal voor topsport
Geen sinecure is ook om topsport in Maastricht te realiseren. “De gemeente Maastricht heeft geen topsportbeleid”, zegt Jorge Michielsen. “En dat wreekt zich nu zowel Maastricht Rebels als de volleyballers van Jokers VC op topniveau willen gaan spelen. Daarvoor is er in Maastricht geen geschikte hal. Ook de Geusselthal voldoet niet aan de eisen. Het plafond is een meter te laag. Daarbij is ook de uitloopruimte achter een van de baskets is te kort.”
Ook de toeschouwerscapaciteit is een groot zorgenpunt. “Donar Groningen speelt in evenementenhal Martinaplaza dat 3000 plaatsen biedt. In de Geusselt is 200 plaatsen de max. Uitbreiding met tijdelijke tribunes is mogelijk maar blijft hooguit een lapmiddel. Het is geen structurele oplossing als je op topniveau en Europees wil spelen”, duiden Janssen en Michielsen unisono. “Als aanpassingen in de Geusselt niet mogelijk zijn denken we erover na om met ‘The Rebels’ in de toekomst in het MECC of een andere hal in de Euregio te gaan spelen”, zegt Heskamp.
“The Rebels worden geen waterhoofd van Kimbria”
Of dat niet ten kost gaat van BC Kimbria. “Nee! The Rebels wordt geen ‘waterhoofd’ van BC Kimbria. Ook als we als The Rebels in de nabij toekomst op een eigen licentie op een hoger niveau kunnen instromen -In Nederland beslissen de verenigingen daarover en niet de basketball bond – blijven we nauw verbonden aan BC Kimbria. Door een professionelere structuur en nieuwe aanwas via breedtesport activiteiten, die voorvloeien uit het Rebels project spint Kimbria ook in velerlei opzicht garen bij onze samenwerking.”
Samenwerking is er, naar verluidt, ook in het managementteam. “We worden betrokken in alle keuzes”, duidt Bas Janssen. Maar uiteindelijk beslissen Michel Rawson en Erwin Heskamp, zo blijkt. Samen met de Spaanse hoofdtrainer Adolfo Romero Arana bepalen zij ook welke spelers een full-prof, semiprof of een amateurcontract krijgen. Al is amateurcontract vooralsnog een groot woord. “De zes spelers van het Kimbria team van vorig seizoen, die vooralsnog nog deel uitmaken van de uitgebreide selectie, betalen geen contributie meer”, zegt Heskamp. Full profcontracten zijn in Maastricht actueel helemaal nog niet aan de orde. Heskamp: “Om kampioen in de tweede divisie te worden heb je ook geen ‘Michael Jordan’ nodig.”
Geen antwoord op de vraag wat het verdienmodel is
Op de vraag is wat het verdienmodel is voor Maastricht Basketball Holdings Ltd. -transferbedragen en hoge TV-inkomsten, zoals in het voetbal, zijn in het Nederlandse Basketball immers niet aan orde – moeten de Maastrichtse managementleden het antwoord schuldig blijven. Erwin Heskamp wil er niet op antwoorden. “Ik denk niet dat we verplicht zijn om ons bedrijfsmodel publiekelijk te openbaren.”
Dan desgevraagd: “Nee er is niet enkel één investeerder. Er zijn meerdere investeerders bij dit project betrokken, maar niet iedere investeerde wil met naam en toenaam in de openbaarheid. Bijvoorbeeld omdat hij/zij verbonden is aan een stichting.”
Onderzoek levert opmerkelijke bevindingen op
Onderzoek leert dat dat zakenman Michel Rawson sinds 2006 tal van ondernemingen in uiteenlopende branches heeft opgezet. Ervaring in het runnen van een sportbedrijf blijkt niet. Maastricht Basketball Holdings Ltd. met statutaire zetel in London, is opgericht op 17 januari 2023, Het betreft een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Bij de start is een maatschappelijk kapitaal geplaatst van 2,5 miljoen euro. Door het uitgeven van 250.000 shares (aandelen) tegen een kostprijs van 10 euro, moet dit bedrag worden gecollecteerd. Tot op heden is nog niets gestort. Dus de vennootschap heeft (nog) geen eigen kapitaal. Er is verder ook geen enkele correlatie tussen het aandelenkapitaal en de vermogenspositie van Michael Rawson. Dit was anders geweest als de Engelse zakenman geld had gestort in de vennootschap. De eerste jaarrekening hoeft pas per eind 2024 te worden gedeponeerd. Tot die tijd is er dus geen zicht op wat zich onder de motorkap afspeelt. Tenzij het management deze informatie wil delen.