VOERENDAAL – Na Limburgs Mooiste is Limburg zaterdag opnieuw de navel van wieler liefhebbend Nederland. Tijdens het retro wielerevenement Eroica toert een kleurrijk mondiaal gezelschap van meer dan 750 renners, op veelal nostalgische racefietsen door de regio. Onder hen bevinden zich wielerhelden van weleer, zoals tourwinnaar en wereldkampioen Jan Janssen, wereldkampioen Johan Museeuw en Johan van der Velde.
Rustplaatsen met regionale lekkernijen in Voerendaal Wittem en Banholt
Tijdens Eroica met de start en finish op de Geulhemmerberg in Valkenburg (bij brasserie Saga & More) kunnen deelnemers kiezen uit routes van vijfenzestig, honderd en honderdvijftig kilometer. In Voerendaal, Wittem en Banholt worden rustplaatsen ingericht waar deelnemers regionale lekkernijen voorgeschoteld krijgen. Het geheel wordt opgeleukt met muziek uit vroeger tijden. En fietshelden die deelnemers en bezoekers heroïsche anekdotes uit hun carrière te vertellen. En natuurlijk ook hun Regenboog, Tour- of Olympische winnaarstruien meenemen. Een ware happening voor alle wielerliefhebbers. Publiek is welkom. Wie liever zelf meerijdt, kan zich nog registreren via: info@eroicavalkenburg.com
Programma zaterdag 1 juli:
07:30 uur – 11:00 uur – Afhalen startbescheiden
08:00 uur – 11:00 uur – Start Eroica Valkenburg tocht
11:00 uur – 21:00 uur – Vintage Wielermarkt
13:00 uur – 18:00 uur – Finish Eroica Valkenburg tocht
L ‘Eroica begon in 1997 door de droom en visie van Giancarlo Brocci.
Brocci, die de waarden van de hoogtijdagen van het wielrennen zo bewonderde dat hij anderen opnieuw wilde laten kennismaken met het erfgoed dat veel van de Italiaanse geschiedenis, literatuur, cultuur en muziek heeft geïnspireerd. L’Eroica is ook begonnen als basis voor de bescherming en het behoud van de laatste grindwegen in Toscane.
Jagers van emotie op twee wielen
Deze romantische concepten leidden tot het idee van L’Eroica, een evenement dat aanvankelijk 92 deelnemers kende, of zoals de maker Giancarlo Brocci hen definieert, jagers van emotie op twee wielen”.
Fietsen is ook een sport die stevig is geworteld in Limburg, onbetwist Nederlandse fietsmekka maar ook grondlegger van het wielrennen in Nederland. In Maastricht werd in september 1869 een ‘snelheidstest op houten vélocipèdes’ gehouden. Dit was vrijwel zeker de allereerste wielerwedstrijd in Nederland. Enkele decennia later zou Mathieu Cordang geschiedenis schrijven als de eerste wereldkampioen uit Limburg. In 1895 won de wielrenner uit het dorpje Blerick het wereldkampioenschap voor baanwielrennen in Keulen.
Mathieu Cordang versloeg in 1896 in een rechtstreeks duel de trein van Maastricht naar Roermond
Tom Dumoulin wordt algemeen geduid als de beste wielrenner uit de Limburgse geschiedenis. Maar is dat wel zo? Tom Dumoulin was onbetwist de beste Limburgse wielrenner van deze eeuw en heeft grootse en unieke prestaties gerealiseerd.
Maar volgens aloude kenners waren de prestaties van Mathieu Cordang uit Swalmen toch echt van de overtreffend trap. In de vorige eeuw won hij in andere tijden sport, zonder voeding en trainingsschema’s en regelmatig een lekkere sigaar rokend o.a. 18 wielerklassieker (type Parijs -Roubeaux) boven de 300 km. ‘Mister Tobaco’, zoals zijn bijnaam luidde, brak aan de lopende band records. Bijvoorbeeld twee keer het 1000 km record. Een stunt zonder weerga was ook dat hij in 1896 in een rechtstreeks duel de trein van Maastricht naar Roermond versloeg.
Amstel Gold Race
Hoe dan ook in Limburg kun je de passie voor fietsen voelen. Mensen zijn niet alleen trots op hun eigen profwielrenners, maar ook op de vele fietsroutes in de buurt. Limburg is als de fiets provincie bij uitstek de locatie geweest voor veel grote wedstrijden in Nederland. Talloze Nederlandse kampioenschappen zijn hier verreden en worden er nog steeds georganiseerd. Veel meerdaagse wedstrijden kennen hun finale in Zuid-Limburg net als de Volta Limburg Classic. Maar de grootste race is toch wel de Amstel Gold Race. Het juweel in de vaderlandse wielerkroon. De Pro Tour-klassieker, die begint in Maastricht en eindigt net voorbij de Cauberg in Valkenburg, wordt beschouwd als hét internationale wielerspektakel van Nederland.
Tour en France en WK’s
Zelfs ’s werelds belangrijkste etappewedstrijd, de Tour de France, is drie keer in Limburg gefinisht: in 1969 in Maastricht, terwijl Valkenburg in 1992 en 2006 de succesvolle gastheer was van een onvergetelijk Limburgse Tourfeest, bijgewoond door honderdduizenden toeschouwers uit binnen- en buitenland. De zuidelijkste Nederlandse provincie kent ook een rijke geschiedenis van WK’s op de weg. De Provincie Limburg werd door de UCI maar liefst zes keer geselecteerd voor het organiseren van Wereldkampioenschappen wielrennen. Zo won Eddy Merkx na een beklijvende eindsprint met Jan Janssen in Heerlen in 1967 zijn eerste van drie wereldtitels. Liefst vijf keer werd het WK op de wereldberoemde Cauberg in Valkenburg aan de Geul. Winnaars waren in 1938 (Marcel Kint), 1948 (Brik Schotte), 1979 (Jan Raas), 1998 (Oscar Camenzind) en 2012 (Philippe Gilbert).