Kurpark Classix startklaar voor nieuwe happening: Wereldsterren David Garrett en Ronan Keating headliners bij editie 2023

Het meerdaagse open air muziekfestival Kurpark Classix Aachen in de unieke ambiance van het Kurpark, aan de Monheimsallee in Aken, is ook bij muziekliefhebbers in de Parkstad uitgegroeid tot een begrip.

7 Min leestijd
Foto: Andreas Herrmann

AKEN – Het meerdaagse open air muziekfestival Kurpark Classix Aachen in de unieke ambiance van het Kurpark, aan de Monheimsallee in Aken, is ook bij muziekliefhebbers in de Parkstad uitgegroeid tot een begrip. Tal van wereldsterren van Joe Cocker, Dionne Warwick en Roger Hodgson tot Lionel Richie tot Katie Melua sierden sinds 2007 dan ook het podium. Met David Garrett en Ronan Keating heeft organisator Christian Mourad voor komende zomer opnieuw twee internationale supersterren van de buitencategorie weten te strikken.

Foto: Christoph Köstlin

Als David Garrett zaterdag 26 augustus om 20.00 uur, geflankeerd door Franck van der Heijden (elektrische gitaar) en Rogier van Wegberg (bas en gitaar), het podium betreedt van de populaire Aachen Kurpark Classix maakt godenzoon Garrett de cirkel quasi rond. In 1985 zat David Garrett, op 4 september 1980 in Aken geboren als David Bongartz met zijn Amerikaanse moeder en zijn Duitse vader op de vierde rij van de concertzaal van het nabije Eurogress in Aken.

Het muzikale wonderkind verwonderde zich over een optreden van de Poolse -Mexicaanse violist en vioolleraar Henryk Szering. Pas vier jaar oud imiteerde hij de lichaamstaal van de solist en bespeelde hij de luchtviool. Szering de hoofdrolspeler sprak de kleine violist-bewonderaar toe en droeg als toegift een stuk van Fritz Kreisler aan hem op. ‘Tempo de Minuetto’ deed de vonk ontvlammen. Even later stond de eerste viool in de kamer van kleine David. Jaren later werd hij aangenomen op de Julliard School in New York, waar hij les kreeg van Itzhak Perlman. Hij leert ook het vak onder de auspiciën van Yehudi Menuhin en Ida Haendel. De rest is geschiedenis. Glorieuze muziekgeschiedenis!

Snelste violist ter wereld

David Garrett won talloze gouden en platina-onderscheidingen en verwierf een plaats in het Guinness Book of Records als de snelste violist ter wereld. Hij speelde de vlucht van de hommel van Nikolaj Rimski-Korsakov in 1 minuut, 5 seconden en 26 honderdste. Dat zijn gemiddeld 13 noten per seconde.

David Garrett maakt viool en Beethoven ook terug hip door rockklassiekers in een ‘modern’ viooljasje te steken. Naast het pimpen van klassieke vioolmuziek tot Rock Symphonies profileerde de flitsende performer zich ook als idool. Knapperd David met zijn lange haren in jeans en Frank Zappa T-shirt begeesterde een nieuw publiek voor klassieke muziek. Het levert overal loeiende bijval op van een ongewoon samengestelde publiek, vol kirrende vrouwen en herenparen.

De immers populaire David Garrett, die afwisselend in New York, Berlijn en op Mallorca woont, wacht in Aken een heuse thuiswedstrijd. Het slotconcert van Garrets iconisch zomertoernooi is een hulde aan Fritz Kreisler en Henryk Szeryng. Een programma rijk aan nuances en details om van te genieten en te bewonderen. Want muziekicoon Garrett is geïnspireerd door die legendarische violisten wiens meesterwerken en soulvolle melodieën hem als kind inspireerden. Muziek van Bach, Dvořák, Gluck, Kreisler en Schumann, om er maar een paar te noemen.

Helaas zijn veel prachtige werken uit de begintijd van de grote virtuozen in de vergetelheid geraakt,

zegt hij. “Daarom betekent het des te meer voor mij dat ik nu de mogelijkheid heb om al deze mooie stukken weer tot leven te wekken.

 

Thuiswedstrijd voor David Garrett!

In de nieuwe arrangementen voor viool, gitaar en bas die door hem zelf zijn gemaakt is David Garrett ook voor het eerst als trio te zien. Garretts kracht ligt bij statements. In encores van Fritz Kreisler als het zoete Liebesleid, komt zijn flitsende performersstijl extra goed tot zijn recht.

 

Superster Ronan Keating

Naast David Garrett siert ook ‘klepper’ Roan Keating de line up in Aken. De ierse superster, bekend van de hit ‘When You Say Nothing At All’ tevens de soundtrack van de Blockbuster film Notting Hill, stapelde hit op hit en verkocht tot dusver meer dan 20 miljoen albums. Zijn doorbrak beleefde Keating als zanger in de Ierse boyband Boyzone, een band die even populair was als Thake That, Spice Girls en Backstreet Boys. De Boyzone-hitmachine loste daarna ook als solozanger moeiteloos de hoge verwachtingen in met hits als ‘No Matter What’, ‘Picture of You’ en ‘Words’.

 

Foto: Steve Schofield

 

Mooie ballades worden afgewisseld met uptempo nummers, waarbij het genre hier en daar wat schommelt tussen Pop en Country. Naarmate de jaren vorderen wordt de stem van Ronan Keating rauwer en nog interessanter om naar te luisteren. Het blijkt ook uit zijn laatste sterke album. De vernieuwde versies van de hitsingles ‘Lovin’ Each Day’, ‘When You Say Nothing At All’ en ‘Life Is A Rollercoaster’ zijn mooie toevoegingen aan dit toch al sterke album. Door deze hits in een nieuw jasje te steken wordt al snel duidelijk dat de teksten en de muziek de tand des tijds hebben doorstaan en ook anno 2023 als een huis staan. Misschien in sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld de moderne en dansbare versie van ‘Life Is A Rollercoaster’, nog beter dan de originele versie. Zijn crossover concert met de Aachener Symfoniker, op maandag 28 augustus, belooft dan ook een werkelijke traktatie te worden. Het geldt ook voor de totale editie 2023.

Het programma van Kurpark Classix in vogelvlucht

  • Vrijdag 25 augustus 20.00: A NIGHT AT THE OPERA: »Noches españolas« Operagala met werken van o.a. Isaac Albeniz, Manuel de Falla en Georges Bizet Dirigent: Christopher Ward// Met solisten van het Muziektheater Ensemble en het Aachen Symphony Orchestra onder leiding van Christopher Ward.Zaterdag 26 augustus 20.00 David Garrett – ICONIC Summer Tour 2023
  • Zondag 27 augustus 11.00: Classix for Kids: ‘Das Dschungelbuch’/ Familieconcert
  • Zondag 27 augustus, 19.30: LAST NIGHT of the Proms
  • Maandag 28 augustus, 20.00: Ronan Keating, Crossover-concert Konzert met Sinfonieorchester Aachen
  • Dinsdag: 29 augustus 20.00: Max Giesinger »Irgendwann ist Jetzt« Tour 2023

Voor meer informatie en tickets zie www.kurparkclassix.de

Deel dit bericht