Iedereen welkom bij gratis herdenkingsconcert Heerlen 4 mei 21.00 uur, Royal theater.

In Rusland geboren Maya Fridman speelt muziekstuk Canti d’Inizio e Fine van Oekraïense componist Maxim Shalygin

Door Redactie
2 Min leestijd
Maya Fridman - foto Brendon Heinst (002)

HEERLEN – Om 21.00 uur bent u van harte welkom bij een gratis herdenkingsconcert in het kader van de dodenherdenking, in de Royal. Tijdens dit concert speelt de in Rusland geboren celliste Maya Fridman Canti d’Inizio e Fine, een stemmig, indringend werk van de Oekraïense componist Maxim Shalygin.

 

Canti d’Inizio e Fine

De Engelen Des Doods vormen de namen van de zes delen in het werk, geconcludeerd door de epiloog van de Todesfuge, waar Maya tegelijkertijd zingt en haar cello bespeelt. Elk deel symboliseert één van de doodsengelen uit de Joodse mythologie.

Maxim Shalygin componeerde dit stuk voor ‘a solo performer who can feel, play, sing, scream, moan, swear, breathe, squeal, whisper, bleat, hiss, dream…’ en droeg het op aan Maya Fridman.

 

Verhalen

De muziek wordt afgewisseld met gedichten en verhalen over oorlog en bevrijding. Deze worden voorgedragen door Manouk Pluis.

“Rend your clothes, you all, sprinkle your head with ashes,
run through the streets and dance in madness.”
– Rabbi Jakub Szulman in a letter, January 1942

Maya Fridman is winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2019. De Volkskrant bestempelde Maya Fridmans vertolking van Shalygins werk als een van de muzikale hoogtepunten van 2019.

Donderdag 4 mei – 21.00u
Theater Royal
Gratis Entree
U heeft wel een kaartje nodig; deze is gratis te bestellen via de website van filmhuis de Spiegel in theater Royal: www.filmhuisdespiegel.nl

 

Organisatie

Dit is een coproductie met PLT en Theater Royal, in opdracht van gemeente Heerlen in samenwerking met Stichting Comité 4&5 mei Heerlen.

Voor meer informatie en details: www.heerlen.nl/dodenherdenking.

De foto is rechtenvrij onder vermelding van foto Brendon Heinst.

Deel dit bericht