HEERLEN – Ongeveer 800 huishoudens hebben tot nog toe gebruik gemaakt van de omruilactie witgoed. Vanwege de grote interesse in de actie heeft het college in Heerlen besloten om het subsidieplafond voor de omruilactie te verhogen naar 1,3 miljoen euro. Hiermee verwacht Heerlen nog 900 huishoudens extra te kunnen helpen met een minder energieslurpend apparaat.
In februari is Heerlen gestart met de omruilactie witgoed als onderdeel van haar bestrijding van energiearmoede. Hiermee kunnen huishoudens met een lager (midden) inkomen (tot maximaal 175% van het bijstandsniveau) via de energiebespaarcoach van de WoonWijzerWinkel Limburg een aanvraag indienen om hun oude koelkast, koelvries-combinatie, droger of wasmachine om te ruilen voor een zuiniger apparaat.
Wethouder Wonen, Milieu & Circulariteit Casper Gelderblom is blij met het succes van de actie.
Deze sociale én duurzame omruilactie laat goed zien hoe we in Heerlen energiearmoede willen ombuigen naar energierechtvaardigheid. Door oude koelkasten en wasmachines te vervangen door energiezuinige nieuwe exemplaren helpen we het huishoudboekje én het klimaat. Door de oude witgoedapparaten te ontmantelen en te recyclen, is de actie ook een stap richting de circulaire economie van de toekomst.
Hoe werkt het?
De energie bespaarcoach komt bij de inwoner thuis en geeft advies over hoe iemand met kleine aanpassingen al energie kan besparen. Wanneer een huishouden in aanmerking komt voor de omruilactie witgoed, vullen zij, samen met de bewoner, een aanvraagformulier in.
Wanneer het plafond van de subsidie bereikt is, houdt de omruilactie witgoed op. Kijk op www.heerlen.nl/energiekosten of u ook gebruik kunt maken van deze regeling.
Wat levert het op?
Dankzij de vervanging gaat de energierekening van inwoners omlaag, en helpen we het klimaat. Bij vervanging van een oude wasmachine gaat het gemiddeld om een besparing van zo’n 40 euro per jaar – en dus vele honderden euro’s over de hele gebruiksperiode. Iedere vervangen wasmachine bespaart het klimaat bovendien jaarlijks de co2-uitstoot die gemoeid gaat met de productie van 5300 plastic tassen. Uitgaande van diezelfde besparing, heeft de Heerlense omruilactie al bijna evenveel co2 bespaard als 1000 bomen die 10 jaar hebben gegroeid.