HEERLEN – Een historische zoektocht naar het Romeinse verleden van Heerlen is zaterdag van start gegaan, en het hele centrum bruist van opwinding! Op zaterdag en zondag zullen Heerlenaren en vele anderen op maar liefst 25 locaties in het stadscentrum graven om het rijke Romeinse erfgoed bloot te leggen, waaronder particuliere tuinen.
Romeins Kwartier
Het bruisende Romeins Kwartier transformeert op zaterdag en zondag tot een opwindend archeologisch speelterrein. Meer dan 160 enthousiaste vrijwilligers uit Heerlen en omstreken zullen zich inzetten om in 25 tuinen en openbare ruimtes overblijfselen uit de Romeinse tijd op te graven tijdens de langverwachte Grote Graafdagen van Heel Heerlen Graaft.
Jarenlang onderzoek heeft al veel waardevolle informatie over de oude Romeinse stad Coriovallum aan het licht gebracht. Onder de moderne straten, huizen en tuinen van Heerlen liggen nog altijd schatten aan informatie over het Romeinse Heerlen verborgen.
Wethouder Cultuur en Erfgoed, Jordy Clemens, is enthousiast over de mogelijkheid van unieke ontdekkingen:
Voor het eerst in Nederland wordt op deze schaal samen met de inwoners een archeologisch onderzoek in een stad uitgevoerd. Ik ben enorm trots en vereerd dat zoveel Heerlenaren deelnemen aan dit unieke project. Ik kijk uit naar de ervaringen van onze inwoners en de ongetwijfeld fascinerende vondsten die aan het licht zullen komen,
aldus de wethouder.
Achtertuin
In de achtertuin van Peter Soudant aan het Tempsplein onthullen vader en zoon Jamin uit Maastricht het ene na het andere stukje Romeinse geschiedenis.
Dit is ons collectieve verleden, en ik denk niet in termen van stadsdelen. Vanuit Romeins perspectief horen we bij elkaar, of het nu Maastricht is of Heerlen,
benadrukt Gaston Jamin terwijl hij samen met zijn vader grondig wroet in de achtertuin van Peter Soudant aan het Tempsplein.
Voor Peter Soudant is het een droom die uitkomt:
Ik heb altijd al interesse gehad in archeologie, en ik ben dolblij dat er eindelijk in mijn tuin wordt gegraven. Niet iedereen deelt die passie, maar ik vind het geweldig.
Niet alleen lokale vrijwilligers, maar ook deelnemers uit Hoensbroek, Voerendaal en zelfs studenten oudheidkunde uit Zuid-Holland sluiten zich aan bij dit historische avontuur.
Alle opgegraven vondsten worden zorgvuldig gereinigd en gesorteerd in het Thermenmuseum, klaar voor verder onderzoek. De stad Heerlen komt tot leven als een schatkist van geschiedenis, waar het verleden zich vermengt met het heden en de nieuwsgierigheid van velen wordt aangewakkerd.
Deze graafdagen beloven een unieke ervaring te worden voor iedereen die deelneemt aan dit avontuurlijke stukje lokale geschiedenis.
Elders worden nog wormen, slakken, kiezels en modern bouwafval verwijderd, maar hier komen Romeinse mortel, stukjes bot, oude spijkers en emmers vol Romeins aardewerk en dakpannen tevoorschijn.