Popart- Moderne Kunst-Van september 2024 tot en met maart 2025 is in SCHUNCK Museum in Heerlen de unieke tentoonstelling Andy Warhol Vanitas te zien. Vanitas toont 120 werken en voorwerpen uit de collectie van Andy Warhol. De tentoonstelling die nooit eerder in deze combinatie in Europa te zien was vloeit voor uit een speciale samenwerking tussen SCHUNCK Museum in Heerlen en het Andy Warhol Museum in Pittsburgh
We zijn er trots op dat we een icoon als Warhol kunnen laten zien in ons iconische Glaspaleis. Na de vorige grote tentoonstellingen hebben we de ambitie om vele tienduizenden bezoekers te inspireren en nog meer jongeren en schoolgroepen te bereiken”, zegt Kor Bonnemaal, de algemeen directeur van SCHUNCK,
Jordy Clemens, wethouder gemeente Heerlen, is eveneens opgetogen. “Met de eerste Warhol tentoonstelling in Nederland in zestien jaar toont SCHUNCK het lef en de ambitie die ook onze stad kenmerken.” SCHUNCK heeft de afgelopen jaren laten zien dat het allerbeste op het gebied van moderne kunst hand in hand kan gaan met het zoeken naar verbinding met zowel de stad Heerlen als de omliggende Europese regio.”
Het is knipoog naar opmerkelijk feiten. Heerlen en Pittsburgh delen als steden met een mijnverleden een vergelijkbare postindustriële dynamiek en ook dezelfde uitdagingen. En dan verwerft een kunstenaar opgegroeid in het industriële Pittsburgh als zoon van een mijnwerker met een immigratieachtergrond wereldfaam.
Andy Warhol, geboren op 6 augustus 1928 in Pittsburgh, Pennsylvania was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur, auteur, muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst. was Warhol een van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20ste eeuw, die thema’s als eindigheid en spiritualiteit in zijn leven en kunst uitlichten.
Tot de werken die in de grote Andy Warhol solotentoonstelling in Heerlen te zien zijn behoren de beroemde serie geschilderde Self Portraits (1986) met een ‘fright wig’, het blacklight schilderij The Last Supper (1986), een serie zeefdrukken in verweerde zwart-wit tinten van Marilyn Monroe genaamd de Reversal Series (ca. 1978),
En verder iconische zeefdrukken uit Warhols Death and Disaster serie, zoals White Burning Car III (1963), evenals een reeks iconische Shadows (1979) schilderijen. Persoonlijke voorwerpen van Warhol zoals pruiken, roze korsetten en Chinese astrologiekaarten maken de tentoonstelling compleet.
Volgens curator Patrick Moore, de directeur van The Andy Warhol Museum en curator van deze tentoonstelling heeft unieke collectie samengesteld in nauwe samenwerking met SCHUNCK Museum, gaat Vanitas ook dieper in op de thema’s vergankelijkheid en eindigheid in het leven en werk van de kunstenaar. Warhol was een toegewijde Byzantijnse katholiek. Tot zijn moeders dood in 1974 ging Warhol bijna elke zondag samen met haar naar de kerk en ook de jaren daarna ging hij regelmatig. Warhol was zich bewust van de eindigheid van het leven,
zeker na de mislukte aanslag op zijn leven.
Vanitas
Warhols fascinatie voor tijdelijkheid, spiritualisme en astrologie wordt tijdens Vanitas ook duidelijk aan de hand van schilderijen, en een zelden getoonde reeks tekeningen van schedels en zelfportretten. Deze doen denken aan het 17-eeuwse Vanitas-genre in de beeldende kunst, dat vooral populair was onder Nederlandse en Vlaamse schilders.
Vanitas is Latijn voor zowel ‘ijdelheid’ als ‘leegheid’
Vanitas: Latijn voor zowel ‘ijdelheid’ als ‘leegheid’ – is een kunstgenre dat gebruik maakt van symboliek om de vergankelijkheid van het leven, de onvermijdelijke dood en de zinloosheid van ijdelheid te tonen. Deze thema’s en een gevoel van spiritualiteit met betrekking tot het verstrijken van de tijd en de lichamelijke vergankelijkheid, worden verkend door middel van multimediawerken en archiefobjecten uit Warhols Time Capsules.
“Associaties op met het katholieke verleden”
Fabian de Kloe, Artistiek Leider SCHUNCK Museum: “De focus op religie en katholicisme in Vanitas roept associaties op met het katholieke verleden en heden van Zuid-Nederland. Meer in het algemeen blijven thema’s als geloof en spiritualiteit vandaag de dag relevant.
Fotocredits: SCHUNCK Museum Heerlen en Andy Warhol Museum Pittsburgh.