Gedenkteken voor Serge Heederik onthuld ter herdenking van tragische gebeurtenis

Het gedenkteken, dat naast de roltrappen in het Maankwartier is geplaatst, is vanaf vandaag toegankelijk voor het publiek na de onthulling om 16:30 uur op 25 mei.

Door Redactie
2 Min leestijd
Gedenkteken voor Serge Heederik onthuld. Foto Gemeente Heerlen.

HEERLEN – Gisteren werd een ontroerend gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan Serge Heederik, die op 25 mei 1996 het slachtoffer werd van zinloos geweld in de spoortunnel van het toenmalige station van Heerlen. Na 27 lange jaren krijgt Serge eindelijk de erkenning die hij verdient met een eigen gedenksteen, onthuld door zijn moeder Carin Hubers.

De gedenksteen, ontworpen door kunstenaar Michel Huisman, is geplaatst op het Spoorplein. Het ontwerp van de gedenksteen heeft een tweeledige betekenis. Allereerst is het een beeltenis vol symboliek. In de steen is onder andere klimop verwerkt, waarvan de Latijnse naam Hedera is, als eerbetoon aan de achternaam van Serge Heederik.

Daarnaast is in het kunstwerk een mozaïek QR-code verwerkt die leidt naar een website waar het aangrijpende verhaal van zijn tragische dood wordt verteld. Het gedenkteken voor Serge Heederik is in de stijl van de jaren 90 ontworpen, als herinnering aan de donkere en gevaarlijke tijd die Heerlen destijds doormaakte.

Wethouder Jordy Clemens benadrukt dat het verhaal van Serge Heederiks zinloze dood nooit vergeten mag worden:

25 mei 1996 staat in ons collectieve geheugen gegrift als een gitzwarte dag. Het leven van een jonge student werd abrupt beëindigd door zinloos geweld. Het gedenkteken vertelt niet alleen zijn verhaal, maar ook het verhaal van een duistere periode in onze stadsgeschiedenis. We mogen dit nooit vergeten, opdat het zich niet herhaalt.

Het gedenkteken, dat naast de roltrappen in het Maankwartier is geplaatst, is vanaf vandaag toegankelijk voor het publiek na de onthulling om 16:30 uur op 25 mei. Het biedt een plek van bezinning en herinnering, waar mensen Serge Heederik kunnen eren en stilstaan bij de impact van zinloos geweld op de gemeenschap.

Deel dit bericht