Voorafgaand vond een bruisende plantochtend plaats, waarbij de kinderen in groepjes afwisselend een takkenril maakten, appeltjes roosterden en natuurlijk het bosje aanplantten. Basisschool ’t Kirkeveldsje speelt hierbij een prominente rol; het zijn immers de kinderen die les krijgen over duurzaamheid, biodiversiteit en hoe wij met z’n allen rekening kunnen houden met ons milieu en klimaat.
Het voedselbosje is onderdeel van een grotere eetbare bostuin. Door de samenwerking met IVN hebben de leden van Op de Bees en de school toegang tot jarenlange ervaring met natuureducatie. De school heeft geen verplichting in het beheer, maar de klassen kunnen wel elk moment het voedselbosje bezoeken. Het idee is om de oogst uit het voedselbos straks met de kinderen in de gemeenschappelijke keuken te bereiden. Van grond tot mond en dat op een paar 100 meter afstand!
Voor de kleinschalige community tellen eenvoud, samenwerking en verbondenheid met de natuur. De focus ligt op biodiversiteit. Het terrein wordt ingepast in het landschap, met zoveel mogelijk (inheems) groen. Ontmoetingen ontstaan straks met name in het te ontwikkelen BIJ-gebouw, waar samen wordt gewassen en gekookt, maar waar ook workshops en open dagen worden gehouden. Daarbij is niet gekozen voor een projectontwikkelaar, maar ontwikkelt Op de Bees samen met de gemeente Beekdaelen een nieuwe woonvorm.