KERKRADE – Volleybal was voor powerhitter Desly Roeks (29) altijd als een metafoor van het leven. Maar medio 2022 brak zijn volleybalveer bij eredivisionist Limac, nu Limax. De Heerlenaar verloor zijn plezier in het spelletje en nam afstand van de volleybalwereld. Bij zijn oude vereniging VC Furos hervond hij onder langjarig oud-trainer Miel Miseré vanaf januari langzaam weer zijn plezier in het volleybal. Dit weekend behoort een van Zuid-Limburgs beste volleyballers tot de blikvangers op het door VC Furos georganiseerde Laumen Beach toernooi.
Je ziet het vaker bij spelers die jaren op hun toppen hebben gespeeld om een doel te bereiken. Op een zeker moment kunnen ze zich niet meer opladen. Het overkwam ook Desly Roeks. Altijd vuur en vlam. De volleyballer gaf jarenlang meer dan honderd procent voor zijn grote droom: volleyballen in de eredivisie. 2021 ging die droom in vervulling. Voor het eerst in 33 jaar kreeg Limburg met Numidia/VC Limac uit Linne/Maasbracht weer een mannenteam in de volleybaleredivisie. En Desly Roeks die eerder furore maakte bij Furos, VC Voerendaal (promotie van de derde naar de eerste divisie) en op het tweede en derde Belgische niveau bij Envo Montroux en Sparvoc Lanaken was erbij. Met dank aan oud VCV-ploeggenoot Wouter Timmermans die hem tipte dat trainer-coach Guido Görtzen nog een versterking zocht op de diagonaalpositie. Maar óók omdat Desly Roeks prima adelsbrieven kon overleggen.
Sportman Desly Roeks had immers altijd de intrinsieke motivatie om zich constant te verbeteren. Zijn volleyloopbaan weerspiegelt het. Als tiener werd Roeks niet genoeg bevonden voor de derde divisie door de toenmalige VC Voerendaal-trainer. De diagonaalspeler deed een stap terug naar VC Furos Kerkrade (promotieklasse) om daarna terug in Voerendaal zijn gram te halen. Met adrenalineman Roeks als een van de kartrekkers promoveerde VCV van de derde naar de eerste divisie. En miste aansluitend enkel door een verloren loting de promotie naar de Top divisie.
Desley Roeks vervolgde daarop, juni 2019, zijn volleybalweg in het voorportaal van de Belgische eredivisie. Bij Envol Mortroux Dalhem (Liga B) werd Roeks onder trainer-coach Erik Verstraten (ex-Noliko Maaseik, red.) een meer complete volleyballer: „Ik haalde defensief ballen van de vloer, waar ik eerder bij Voerendaal alleen maar van kon dromen” Verstraeten deelde hem mede dat hij qua niveau in de nabije toekomst bij een Belgische Eredivisie-middenmoter mee kon. Na een tussenjaar bij Sparvoc Lanaken derde niveau in Belgie maakt Desly Roeks echter de sprong naar de Nederlandse eredivisie.
Eredivisie was vanaf kindsbeen mijn volleybaldroom
„Dat was vanaf kindsbeen mijn volleybaldroom”, zegt hij. Desly Roeks, in het dagelijks leven sportleraar aan het Bernadinuscollege uit Heerlen, knokte zich in de basis en debuteerde in de nationale beker ook nog op de middenpositie als stand-in van veelvoudig International Rob Bontje. Maar de euforie vervloog de winterstop. Roeks werd wisselspeler en speelde geen minuut meer. Ondanks het feit dat hij zich het schompes trainde. Verklarend: “Limac bleef zich constant versterken met buitenlandse spelers. Die waren kwalitatief doorgaans wat beter. Maar het doorslaggevende verschil was dat ze als full-prof dagelijks konden trainen. Met een fulltimebaan als sportleraar in Heerlen was drie keer per week intensief trainen voor mij het maximaal haalbare.”
Aan het einde van het seizoen werd Roeks uitgerangeerd bij Limax. Hij had ziel en zaligheid gegeven, maar het was niet genoeg gebleken. Zijn volleybalveer brak. Vermoeid nam hij afstand. Aanbiedingen van andere clubs parkeerde hij tot na de geboorte van zijn zoon. „Bij zijn geboorte realiseerde ik me hoe belangrijk sport echt is.” Het nieuwe levensgeluk zorgde ook voor een andere mindset. „Normaal stond ik letterlijk te springen om aan een nieuw seizoen te beginnen. Nu had ik meer het gevoel: pff, heb ik hier nog wel zo’n zin in?” Na jarenlang alle sociale activiteiten goeddeels ondergeschikt te hebben gemaakt aan volleybal ging Desly Roeks samen met zijn vriendin nationaal tienkampster Amanda Spiljard ook van andere dingen in het leven genieten.
De talrijke aanbiedingen van clubs parkeerde hij. Daaronder ook van oud-trainer Miel Miseré, die hem begin vorig seizoen graag naar VC Lanaken had gehaald. Drie keer per week meer dan een uur reizen. De Heerlenaar zag dat echter niet meer zitten. Na een aantal proeftrainingen koos hij eind augustus 2022 voor tweede divisionist VC Landgraaf. “Lekker volleyballen op tien minuten van thuis en werk.”
Het leek een prima keuze. Maar na twee weken trainen zag Desly Roeks alsnog af van een doorstart bij VCL. “Ik merkte dat zelfs het kleine ritje naar sporthal Baneberg me steeds zwaarder viel. Mijn strijdlust en wil om te werken was weg. Bij Limac heb ik mijn plezier in het volleybal verloren”, gaf hij aan. Op de vraag of dit het einde van zijn volleyballoopbaan betekende reageerde hij met de veelzeggende woorden: “Zeg nooit, nooit, maar voor nu ben ik blij met mijn keuze om even afstand te doen van volleybal.”
Geleidelijk aan rentree plezier staat voorop nu
Miel Miseré die afgelopen Kerst Joris Bok heeft opgevolgd als trainer-coach van de VC Furos mannenhoofdmacht, wist Desly Roeks toch weer tot een geleidelijk aan rentree te bewegen. Sinds januari speelde hoofdaanvaller Desly Roeks uitsluitend mee in de thuiswedstrijden van promotie divisionist VC Furos. “Ik geniet onverminderd met volle teugen van mijn nieuwe levensgeluk, maar daar hoort volleybal ook weer bij. Sinds januari ben ik weer te vinden in sporthal Rolduc waar ik m’n eerste volleybalsuccessen mee heb mogen beleven. Ik ben er ook herenigd met trainer-coach Miel Miseré, die aan de wieg van mijn volleybalcarrière heeft gestaan
Op het Laumen Beach toernooi komt Desly Roeks zowel met een recreatief team als een prestatief Furos team in actie. Zaterdag komt hij met het ‘Misj Masj’ team met o.a. Joris Bok, als teamgenoot vanaf 16.30 in actie. Zondag neemt hij met Furos- ploeggenoten Tim Kisters en Bas Kruizinga, onder de naam systeem 2+, vanaf 16.00 deel in de Topklasse.