Circulaire sloop voetbalkantine VV Amstenrade van start

Deze sloop maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling De Gyselaar, een initiatief van de gemeente Beekdaelen om de vitaliteit en leefbaarheid in Amstenrade te verbeteren.

Door Redactie
2 Min leestijd
wethouder Peter Janssen van gemeente Beekdaelen en Djayro Wolter van Sloopwerken Limburg BV

AMSTENRADE โ€“ De circulaire sloop van de oude voetbalkantine van VV Amstenrade is officieel begonnen. Deze sloop maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling De Gyselaar, een initiatief van de gemeente Beekdaelen om de vitaliteit en leefbaarheid in Amstenrade te verbeteren. Sloopwerken Limburg BV voert de sloop op een circulaire manier uit, en wethouder Peter Janssen gaf het startsein voor de werkzaamheden.

Wat is circulair slopen?

Circulair slopen betekent dat bouwmaterialen zoveel mogelijk in de kringloop worden gehouden. In plaats van brandbare materialen te verbranden, worden deze hergebruikt. Staal, stenen en beton krijgen bij voorkeur een nieuwe bestemming in de bouw. Voorafgaand aan de sloop is een materialenpaspoort opgesteld door Re Use Materials, waarin gedetailleerd is vastgelegd welke materialen in het gebouw zijn verwerkt, tot op het niveau van deurklinken. Deze materialen worden gedemonteerd en te koop aangeboden via marktplaatsen voor particulieren en vaste afnemers. De slooplocatie dient zoveel mogelijk als verkooplocatie om transportbewegingen te verminderen en CO2-uitstoot te minimaliseren.

Circulaire toekomst

De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van al het afval wereldwijd en 40% van de wereldwijde CO2-emissies, bijna 20 keer meer dan de luchtvaartsector. Bijna de helft van de ruwe materialen die we aan de aarde onttrekken, gaat naar de gebouwde omgeving. Daarom is circulair slopen en bouwen van groot belang. Het stimuleert de lokale economie door materialen lokaal aan te bieden en werkgelegenheid te creรซren in de hergebruik- en recyclingsector.

Met deze circulaire sloop laat Beekdaelen zien dat duurzaam slopen niet alleen mogelijk is, maar ook noodzakelijk. Samen bouwen we aan een circulaire toekomst!

Deel dit bericht