Hans Smeets, atleet van atletiekvereniging Achilles-Top uit Kerkrade is er tijdens het EK voor masters in Pescara niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de 1500 meter finale. Een verrassing. Want de loper uit Gulpen is Europees recordhouder en al een kwart eeuw de snelste atleet ter wereld in zijn leeftijdscategorie.
In 2022 was Hans Smeets tijdens het WK voor masters in het Finse Tampere de beste op de 800 meter in de categorie M75. Goed voor zijn veertiende wereldtitel. Voor wat betreft zijn totaal aan gouden plakken. Wereld- en Europese titels is Hans Smeets de tel een beetje kwijtgeraakt. Dat moet ik nog eens keer rustig uitzoeken”, glimlacht hij.
Onderzoek
De Universiteit Maastricht deed eind vorig jaar testen met de toen nog 75-jarige en inmiddels 76-jarige Hans Smeets uit Gulpen, de snelste atleet ter wereld in zijn leeftijdscategorie. De resultaten waren ronduit verbluffend. Hans Smeets bleek de fysiek van een 40-jarige te hebben. “Ons onderzoek richt zich op het voorkomen van blessures en verbeteren van prestaties van hardlopers”, zo vertelde Bas van Hooren, promovendus aan de Universiteit Maastricht aan 1L. Van Hooren is zelf een zeer verdienstelijk atleet, maar van de palmares van Smeets kan de onderzoeker alleen maar dromen. Daarom waren we ook zo benieuwd wat we kunnen leren van een wereldkampioen als Hans. Wat kunnen we uit zijn training of onze testen halen om terug te koppelen naar recreanten.
Op de loopband rende Hans Smeets met speciale zooltjes, die de onderzoekers exacte informatie gaven over de pressie in de schoen. “We hebben een app, waarmee we de exacte druk in de zooltjes kunnen meten. Daarmee kunnen we de looptechniek analyseren en de belasting bepalen op gewrichten, banden en weefsels. Op basis van de gegevens van die zooltjes hopen we feedback te kunnen geven over belasting en schade aan achillespees en knie. Dat zijn plekken waar heel vaak blessures voorkomen bij recreanten.”
Vetpercentage
Tijdens de test werd ook volume en massa gemeten. Op basis van die gegevens berekende Van Hooren ook het vetpercentage. “Hans zit hoger dan 99,9 procent van de mensen op zijn leeftijd. Maar zelfs als we het vergelijken met de gegevens van gezonde mannen van 25 jaar oud, scoort Hans nog beter dan 85 procent van die leeftijdscategorie”.
Rustig trainen
Een interessante conclusie uit het onderzoek is dat Hans Smeets zijn trainingen vooral heel rustig afwerkt. “Hans maakt veel meters, maar traint vooral rustig, in een tempo waarin hij nog makkelijk kan praten. De meeste recreanten trainen juist op een snelheid die relatief hoog ligt. Ze denken dat die intensiteit nodig is om beter te worden. Wat we bij Hans zien, en dat geldt voor de meeste toppers, is dat ze de meeste trainingen vooral heel rustig uitvoeren.”
Pas na z’n vijftigste ging Hans Smeets serieus aan de sport doen. Ik deed in mijn jeugd een aantal jaren aan atletiek gedaan, maar daarna ben ik gestopt. Toen had ik er ook wel aanleg voor, maar andere zaken waren interessanter. Ik ben zelfs gaan voetballen op een blauwe maandag. Dertig jaar later begon het toch weer te kriebelen. Eerst focuste Smeets zich op de lange afstanden. Hij liep in tien jaar tijd 25 marathons, met als beste tijd 2.49 uur in Etten-Leur. “Dat had nog wel sneller gekund. Maar ik trainde veel te hard.”
Overstap naar de baan
De overstap naar de baan volgde na z’n pensioen bij het revalidatiecentrum Franciscusoord. Na z’n entree reeg Hans Smeets de records en titels aaneen op EK’s en WK’s. Bijkans onverslaanbaar was de man uit Gulpen. Winnen verveelt dan ook nooit. Bij de Masters gaat het telkens met vijf jaar omhoog. Bij Hans Smeets bleven de tijden heel lang opvallend constant.
Tijdens het EK Indoor in het Portugese Braga in 2022 behoorde Hans Smeets dan ook tot de favorieten op de 800 meter en 1500 meter in de klasse M70. Temeer omdat de Europese records op beide afstanden op zijn naam staan. Hoewel hij op de finaledag 75 was liep Hans Smeets de finales niet in de M75, maar in de M70 klasse. “Volgens de reglementen moet het hele kampioenschap gelopen worden in de leeftijdscategorie, waar je bij het begin bij hoort. In de reeksen was ik nog geen 75 jaar”, zet hij uiteen.
In de finale finishte Hans Smeets als vierde in 2.38.56. Geen podiumplek dus. Wel een nieuw Europees Record op de 800 meter Indoor in de categorie M75. “Ik wist dat ik absoluut top moest lopen, maar ik was simpelweg niet op mijn best”, oordeelt hij zelfkritisch. “Enkele maanden geleden liep ik de 800 meter in 2.32. min. Als ik die jd in Braga gelopen had, was ik winnaar geworden. Bij de 1500 meter mannen M70 werd Hans Smeets vijfde in 5.45.10 min. Daarmee kwam een (voorlopig) einde aan een ongekende succesreeks. Voor het eerst stond de atleet niet op het podium tijdens een EK of WK.
Voor Hans Smeets reden om een stevig tandje bij te schakelen. “Lopen is zijn levenselixer. Lopen een manier om gezond en fit te blijven. “Ik blijf lopen zolang ik nog geen blessures heb. En zolang ik een beetje vooraan mee kan blijven doen. Achteraan meehobbelen zie ik niet zo zitten. Als je ouder wordt verlies je vanaf een bepaalde leeftijd twee procent fysiek vermogen per jaar. Door intensieve, doelgerichte trainingen kun je dat goeddeels ondervangen. Ik blijf lopen zolang ik fit blijf en een beetje vooraan mee kan blijven mee doen. Achteraan meehobbelen zie ik niet zo zitten. Hans Smeets komt later op het toernooi nog in actie op de 800 meter.
Hans Smeets trainde jaren samen met zijn Achilles Top clubgenoot en maatje Hugo Kusters. Maar die heeft vorig jaar vanwege fysieke problemen noodgedwongen moet afhaken. Hans Smeets vindt dit echter een no-brainer. “Ik kom al jaren niet meer op de baan in Kerkrade. Ik hier in Gulpen een eigen oefenrondje, dat is onderverdeeld in 1 km vlakken. “Trainen in eigen tempo zonder je aan te passen aan je trainingspartner ervaar ik, eerlijk gezegd, als een voordeel.
Het Italiaanse Pescara aan de Adriatische zee is de gaststad van het EK. Veel masters koppelen er het sportieve aan een aangename vakantie. Zo ook Hans Smeets. De sport bracht hem, hoofdzakelijk op eigen kosten, overal ter wereld. Van Zuid-Korea tot Australië. ,,Ja, je moet wat voor je sport over hebben. Het is ook liefhebberij. Meestal plakken mijn vrouw en ik er dan nog een vakantie aan vast. Als je toch zover van huis bent. En we hebben de tijd aan onszelf. Meestal zijn die trips een keer in het voorjaar (indoor) en in het najaar (outdoor).”