KERKRADE – Ondanks aanhoudende ontkenningen van Jindal Films over een aanstaande sluiting, onthult de Ondernemingsraad (OR) dat er reeds voortschrijdende handelingen zijn verricht en gaande zijn met betrekking tot de verkoop van de grond van Jindal Films. Dit doet vermoeden dat er achter de schermen druk wordt uitgeoefend om een sluiting te bewerkstelligen.
Het personeel in Kerkrade wordt aan het lijntje gehouden, omdat er geen einddatum wordt gegeven, waardoor ze ook niet verder kunnen met het plannen van hun toekomst. De OR benadrukt dat hun strijd gericht is op duidelijkheid en niet op het openblijven van de fabriek, aangezien alle cijfers aantonen dat het openhouden geen haalbare optie is. Volgens de OR lijdt de fabriek elke maand een verlies van 1 miljoen euro.
Op woensdagochtend brachten vertegenwoordigers van een Duitse opkopersorganisatie een onaangekondigd bezoek aan de fabriek van Jindal Films in Kerkrade, met als doel eventuele machines van het bedrijf op te kopen. Het personeel reageerde door bij de poort van de fabriek een statement te maken in de vorm van een actie en een gesprek met de potentiële opkopers, waarin zij de onduidelijke situatie aan de vertegenwoordigers van deze Duitse organisatie probeerden uit te leggen. Medewerkers benadrukken dat er eerst gezorgd moet worden voor een degelijk sociaal plan alvorens dergelijke onaangekondigde acties plaatsvinden.
De 139 werknemers van de fabriek in Kerkrade verkeren momenteel in grote onzekerheid, aangezien het niet duidelijk is wanneer en of de fabriek haar deuren precies zal sluiten. Voorzitter Marco Sijstermans van de OR benadrukt dat medewerkers behoefte hebben aan helderheid en willen weten waar ze aan toe zijn. De onaangekondigde actie van de opkopers heeft bijgedragen aan de bezorgdheid en onrust onder het personeel.
Een woordvoerder van Jindal Films ontkende eind september formeel tegen dagblad de Limburger dat het bedrijf de beslissing had genomen om de fabriek in Kerkrade te sluiten. Er zijn volgens het bedrijf slechts verkennende gesprekken gaande over een mogelijke herstructurering van de productie.
De fabriek in Kerkrade, gespecialiseerd in de productie van folie en labels voor de verpakkingsindustrie, werd in 2014 overgenomen van ExxonMobil. Jindal Films heeft naast Kerkrade ook fabrieken in Italië, Duitsland, België, India en de Verenigde Staten.