In de afgelopen maanden is het aantal meldingen van overlast door alcohol en drugs aanzienlijk gestegen. Volgens gegevens van de politie zijn er in juni alleen al meer dan zesduizend meldingen binnengekomen, wat neerkomt op ruim tweehonderd meldingen per dag. Dit is de eerste keer dat er zoveel meldingen zijn ontvangen in een maand.
De stijging van het aantal meldingen laat ook een groei in het totale aantal meldingen van dit jaar zien. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 6 procent meer meldingen geregistreerd. In totaal zijn er meer dan 28.000 meldingen van alcohol- en drugsgerelateerde overlast ontvangen.
De gevolgen van deze toename zijn niet alleen merkbaar in de overlastcijfers, maar ook in het aantal mensen dat met een alcoholpromillage op de spoedeisende hulp belandt. Hoewel recente cijfers ontbreken, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Veiligheid.nl dat er in het afgelopen jaar maar liefst 6400 mensen onder invloed van alcohol of drugs betrokken raakten bij verkeersongelukken en daarbij in het ziekenhuis terechtkwamen. Dit vertegenwoordigt een stijging van 71 procent in vergelijking met de afgelopen tien jaar.
Het probleem van alcohol- en drugsgerelateerde overlast is niet te onderschatten. Het legt niet alleen een grote druk op de politie, maar heeft ook ernstige gevolgen voor de veiligheid van de samenleving. Het is belangrijk dat er maatregelen worden genomen om deze problematiek aan te pakken en te voorkomen dat het aantal incidenten verder stijgt.
De politie in Brunssum en Landgraaf roept dan ook op tot meer bewustwording en verantwoordelijkheid met betrekking tot het gebruik van alcohol en drugs. Het is cruciaal dat mensen zich bewust zijn van de risico’s en de mogelijke gevolgen van hun gedrag. Het is hoog tijd voor een gezamenlijke inspanning van zowel de autoriteiten als de samenleving om deze zorgwekkende trend tegen te gaan.