HEERLEN – Yannick Verberne (17) geboren in de Molenberglaan in Heerlen, is een van Nederlands grootste Beachvolleybaltalenten. Mei 2022 won hij met partner Elwin Oskamp de gouden medaille tijdens de WEVZA U19 beachvolleybal kampioenschappen in Cortegaça, Portugal. September 2022 haalde de twee meter zes grote U20 International van Beachvolleybalteam Nederland met partner Elwin Oskamp de kwartfinale van het EK Beachvolleybal U18 in Loutraki. Dit weekeinde was de zoon van een bekende Heerlense volleybalmoeder tijdens het BetCity Eredivisie Beach toernooi in Heerlen te bewonderen op de Beachcourt voor de Pancratiuskerk, de kerk waar hij ooit gedoopt werd.
Yannick Verberne heeft zijn passie en talent voor volleybal niet van een vreemde
De gelijkenis met moeder Jolanda Verberne-Faassen is frappant. Bijna dezelfde oogopslag en innemende fijne glimlach. Yannick Verberne linkshandig, diagonaalspeler van origine, heeft ook zijn talent en passie voor volleybal niet van een vreemde. Moeder Jolanda Faassen opgegroeid in de wijk Heksenberg en daarna woonachtig met levenspartner echtgenoot Marco op de Molenberglaan in Heerlen maakte in het verleden furore als ….. Jawel, linkshandige diagonaal speelster.
In sporthal De Kaldeborn, op Molenberg, leerde ‘Jo’ de fijne volleybalkneepjes van de legendarische Van Houten VCH topcoach Ger Spijkers. Jolanda speelde een aantal seizoenen in de eerste divisie bij VCH en maakte daarna maakte ze de overstap naar VC Hasselt. Met die club speelde Jolanda Verberne-Faassen tien jaar in de Belgische eredivisie. Vanwege haar band met trainer-coach Peter Arets – ook opgegroeid in het VCL nest en gevormd door Spijkers – speelde ‘Jo’ daarna ook nog twee seizoenen voor de toenmalige eerstedivisionist Geevers VCL.
In 2007 verhuisde de familie Verberne-Faassen (“Yannick was toen twee jaar en zijn zus Isa, die nu in Amsterdam studeert vier jaar”) -van Heerlen naar Stevensweert. Ook oma Tiny en opa Peter Faassen– “wij verkochten onze woning in de Molenberglaan en zij de hunne op Heksenberg” verhuisden mee naar Stevenweert. “Mijn ouders wonen nu bij ons in de achtertuin. Dat is apart en ook fijn”, duidt Jolanda.
Ook Yannick Verberne vond dit gegeven altijd fijn. Zoals in feite zijn hele jeugd. Yannick beoefende in zijn jeugd tal van sporten: judo, zwemmen en basketballen, zoals zijn pa Marco. Die in het verleden op eerste divisieniveau bij Kepu Stars Kerkrade speelde en tijdens zijn militaire dienstplicht ook in het Nederlandse militaire team. Balgevoel was dan ook nooit een thema bij Yannick Verberne. “Yannick vroeg aan mij ook vaker om te mogen volleyballen”, vertelt moeder Jolanda. “Ik zei altijd tegen hem: als de tijd rijp is neem ik je wel eens mee naar volleybal.”
“Mam bedankt dat je me op volleybal hebt gezet’, schreef Yannick op een Moederdag in een briefje aan zijn moeder Jolanda
“Voor een beetje volleybal op niveau bij de mannen kom je dan al snel bij Maaseik uit. Toen Yannick tien jaar was zijn we daarnaartoe gaan.”
Het beeld staat Jolanda en echtgenoot Marco nog steeds helder op het netvlies. “Yannick kwam in de hal keek even rond en ging als vanzelfsprekend op natuurlijke manier aan de slag met bal. “We hebben elkaar even aangekeken met een blik van: hij heeft zijn sport gevonden.’ Met een glimlach herinnert Jolanda zich het briefje dat zoon Yannick haar ooit met Moederdag schreef: “Mam bedankt dat je me op volleybal hebt gezet”, luidde de tekst.
Bij Maaseik maakte Yannick Verberne ook kennis met Beachvolleybal. Dat gaf hij daarna en vervolg bij NBS Eindhoven dat ook korte lijntjes had naar Beachvolleybalteam Nederland. ‘Beachen’ bleek helemaal Yannick’s ding. Want op het strand wordt zijns inziens volleybal in de ware zin van het woord gespeeld. Ik was gelijk verkocht door het spel en de sfeer. Beachvolleybal is een totaal andere sport dan zaalvolleybal, waar zes spelers in het veld die allen gespecialiseerd zijn in een bepaald onderdeel van het spel. Bij beachvolleybal bestaat een team uit twee spelers. Specialisatie heb je bij beachvolleybal alleen in de verdeling blokkeren/verdedigen. Als Beach volleyballer moet je dus veel completer zijn. Technisch vaardig zijn en ook alle facetten beheersen.”
Vanaf komend seizoen focust Yannick zich volledig op volleyballen in het het zand
Het zijn juist die uitdagingen die de nuchtere en opvallend zelfstandige tiener prikkelen om het beste uit zichzelf te halen. Yannick Verberne mag je duiden als een high achiever. Afgelopen seizoen combineerde hij internationale Beachtoernooien met Eredivisie volleybal in de zaal bij ZVH Zevenhuizen. Vanaf komend seizoen focust de volleybalavonturier zich helemaal op Beachen en zijn nieuwe studie sporteconomie aan de Johan Cruyff Academy Tilburg, die is geënt op topsporters.
Limburger woont al sinds zijn zestiende zelfstandig in een appartementencomplex in Den Haag
“Beachvolleybal is voor mij het ware volleybal, zegt alleskunner Verberne. “Ik vind de cultuur in het beachvolleybal en de kwaliteit van leven aangenamer. En het is ook meer uitdagend. Soms speel je onder temperaturen van 36 graden in brandend zand. En je moeten ook veel zelf regelen. Ook dat is een kolfje naar de hand van Yannick Verberne. Illustratief: de Limburger woont al sinds zijn zestiende zelfstandig in een appartementencomplex in Den Haag. “Op dezelfde gang wonen nog meer spelers van TeamNL maar iedereen woont op zichzelf, met een eigen kamer, keuken douche etc.”, zegt hij.
Full prof beach volleyballer worden is het ultieme doel van Yannick Verberne
Beach volleyballers zijn veel onderweg. In de zomer om toernooien te spelen, in de winter om te trainen. “Zeker in het wedstrijdseizoen is het voor de top zestien spelers echt leven uit de koffer. Hotel in, hotel uit.” Dat avontuurlijke bestaan spreekt Yannick Verberne echter juist aan. Wat ik actueel doe is investeren in de toekomst. Mijn grote doel is om beach full-prof te worden. Daarvoor moet ik de komende tijd een plek bij de top zestien gaan afdwingen. Als dat lukt kan ik een topsportstatus van NOC*NSF verwerven. En met een A- Status krijg je een inkomen, waarvan je kunt leven en kunt deelnemen aan grote internationale toernooien. Top 16 spelers spelen vaak op fantastische plekken.” En inderdaad in het Zwitserse Gstaad speel je in een stadion met op de achtergrond een gletsjer. In Parijs sta je onder de Eiffeltoren. En op die toplocaties kunnen winnaars ook nog bedragen tot wel 30.000 euro verdienen.
Zijn familie, moeder Jo vader Marco en zus Isa voorop, zijn Yannick’s trouwste supporters. “We hebben ontelbare uren gemaakt om Yannick naar trainingen, toernooien en wedstrijden te brengen”, zegt Jolanda. “Dankzij Yannick zijn we ook wereldreizigers geworden. We zijn met hele wereld met hem rondgereisd. Alleen vorig jaar in Portugal waar hij goud won konden we er helaas niet bij zijn. Dat was echt bijzonder jammer. Dit weekend zijn er uiteraard wél bij, zoals ook veel familieleden en vrienden uit Heerlen en Parkstad. Yannick die dit weekend bij zijn ouders in Stevensweert slaapt geeft dat geen extra druk. Ik moet gewoon als altijd het beste uit mezelf zien te halen”, klinkt het nuchter.
Duiken in zacht zand, zonder rode knieën te krijgen. Welkom bij Bechvolleybal, de uitdagende variant van zaalvolleybal
Ook al is er geen zee te bekennen, je krijgt met je voeten in het zand, zonnebril op, de wind door je haren en de zomerse muziekklanken toch dat typische strandgevoel in Heerlen. De ingespeelde duo’s en de hoge individuele kwaliteit verhullen hoe loeizwaar beachvolleybal feitelijk is. Springen, meppen, rammen, duiken in zacht zand zonder rode knieën te krijgen. Het spel ziet er soepel uit. De onderlinge afhankelijkheid van de spelers is van groot belang. Er is geen wissel mogelijk. Bij blessures is het team stuk. En vormverlies van een van de twee heeft invloed op de andere speler. Ook mag er niet gecoacht worden tijdens een wedstrijd; de spelers coachen elkaar. De relatie tussen de spelers is superbelangrijk. De koppels moeten elkaar goed corrigeren. “Met z’n tweeën run je quasi een eigen bedrijf. Mooi vind ik dat”, zegt Yannick.
Gestrand in kwartfinale
Met Hagenees Erik Nijland, sinds kort zijn nieuwe partner, haalde Yannick Verberne vorig week in Apeldoorn, het eerste station tijdens de Eredivisie Beach tour de halve finale. Zaterdag strand het duo in de kwartfinale. De twee voorronden wedstrijden, al moet het duo er zowel tegen Koen Herrebout en Kees de Hoogh 2-1 winst in sets: 21- 16, 23- 25 en 15- 13 als ook tegen Niko Gleed en Harry Jones 2-1 setwinst: 21-16, 17- 21 en 16-14 bij vlagen diep voor gaan. In de kwartfinale moeten Erik Nijland en Yannick Verberne hun meerdere erkennen in het duo Thijmen Heemskerk en Mick Toet: 0-2 (10-21 en 17- 21). Zichtbaar een domper voor Yannick, die zijn sport zo intens beleeft. Alsook voor zijn fel meelevende ouders en grootste supporters Jolanda en Marco. Maar winnen en verliezen is nu eenmaal inherent aan de sport. En de weg naar de top is stenig. Al vlug richt Yannick. die drie keer per dag traint en daarnaast ook nog twee keer per week Beach training echter alweer de rug. De blik gaat alweer op de toekomst. De missie blijft onveranderd.