LANDGRAAF – Veruit de meeste Limburgse voetballers hebben actueel een beslissing genomen waar ze komend seizoen voetballen. Zo niet Landgravenaar Finn Franck, langjarig oud jeugdspeler van Roda JC en Fortuna Sittard. Het hangt mede af van mijn opleidingskeuze voor komend seizoen”, zegt de belezen voetbalavonturier.
Germania Teveren, een Duitse dorpsclub vijf km achter de grens bij Landgraaf, is sinds decennia een pleisterplaats voor Limburgse voetballers en trainers. Vooral het aandeel oud-Roda JC ‘ers was er altijd opvallend hoog. Een kleine greep: Eugène Hanssen, langjarige speler en trainer, goalgetter Michel Haan, Pierre Blättler, Berni Romero, Dave Roemgens, langjarig speler, trainer en tot twee jaar geleden zelfs hoofdsponsor. Het Heidestadion van Teveren werd zelfs vernoemd naar zijn parfumbedrijf- NG Perfumes Stadion. En dat leidde vorig jaar tot een ‘parfumrel’ in Teveren toen de plaatselijke gemeenteraad van Teveren vorig jaar aangaf dat ze nooit officieel toestemming had verleend voor de naamwijziging. Spraakmakend en ook een beetje inherent aan het Duitse voetbalgebeuren in was het in Teveren, waar ook Roda JC iconen als ‘Jung’ Roemgens en Ger Senden (kortstondig) als trainer-coach actief waren, dan ook altijd al.
Na Kevin Werker en Gino Facenna maakte ook Landgravenaar Finn Franck, op voorspraak van plaatsgenoot Rob Hutting voor dit seizoen de overstap naar het van Oberliga naar Mittlerheinliga gepromoveerde Germania Teveren. Bij de voetbalontwikkeling van Finn Franck speelde zijn oom Wim Vrösch, een van de beste trainers uit de Limburgse geschiedenis ooit, een cruciale rol. Met mijn broers Jarno en Pepijn trainde hij bij UOW en later bij Schaesberg op de voetbalschool onder de bevlogen voetbalvakman. Aanvullend op zijn voetleven bij profclubs. Want Finn Franck voetbalde vanaf zijn achtste vijf jaar in jeugdopleiding bij Roda JC en aansluitend zes seizoenen in de jeugd bij Fortuna Sittard.
Met zestien jaar werd de Landgravenaar gescout door MS Talents, Herzogenrath. Een talentenschool, waar jeugdige voetballers vijf keer per week trainen. En waar via wedstrijden tegen aansprekende profclubs in binnen- en buitenland een podium wordt geboden om een profcontract te vergaren. Dat profaanbod kwam er in 2022. De wingback zou de linkerflank gaan bestrijken bij het men’s soccer team van William Woods University. Tevens kreeg Franck een (kosteloos) scholarship van de University aangeboden.
Vol hoop en dromen stak Finn Franck de grote plas over. Het avontuur mondde echter al snel uit in een desillusie. “Binnen enkele weken had ik het al gezien. Het niveau was op alle fronten zo ontzettend laag…. pff!. Ik zag er echt geen perspectief in.” Een illusie armer keerde de Landgravenaar huiswaarts. Finn Franck startte met een studie International Business, aan de Universiteit Maastricht. maar zijn profdroom bleef sluimeren.
Voetbalglobetrotter Finn Franck blijft profdroom koesteren
Rob Hutting, oud profspeler en bevlogen en ervaren trainer-coach bood Finn Franck een nieuw opstappodium bij Germania Teveren. Daar hoopte Finn Frank zich in de kijker te spelen bij profclubs uit de hogere Duitse klassen. Na een voortvarende start een competitiedebuut met een 0-6 uitoverwinning bij FC Union Schafhausen de Oberliga kampioen van vorig seizoen en een basisplaats leek de technisch vaardige wingback vertrokken om invulling te geven aan zijn ambitie en ultieme droom.
Maar het vertrek van Rob Hutting bij Teveren betekende voor Finn Franck een kantelmoment. Onder Chris Reimer, die Rob Hutting opvolgde als trainer-coach, was nog maar hoogst zelden een basisplaats voor hem weggelegd. Finn Franck werd zeg maar eerste invaller voor verdediging en middenveld en bleef soms zelfs negentig minuten op de reservebank. Na een gestrand buitenlandavontuur in de VS lijkt dus ook zijn Duitse voetbalavontuur in een desillusie uit te monden.
Geen spijt van keuze voor Germania Teveren
Maar Finn Franck zegt “absoluut geen spijt te hebben’ van zijn keuze voor Germania Teveren. “De fysieke eisen die in het Duitse voetbal worden gesteld waren goed voor mijn ontwikkeling als voetballer. Natuurlijk wil ik het liefst altijd voetballen, maar ik ben hier tevreden. Voetballen op hoog niveau wat goed te combineren valt met mijn studie. En een centje bijverdienen wat natuurlijk ook welkom is als student.”
Een concreet antwoord op de vraag of hij ook komend seizoen nog voor Teveren voetbalt kan de Landgravenaar nog niet geven. “Daar ben ik actueel nog niet uit. Ik heb voor dit seizoen een tweejarige overeenkomst bij Germania Teveren ondertekend, dus in principe kan ik ook komend seizoen nog voor Teveren voetballen. Of ik dat zo is hangt af van mijn opleidingskeuze. Als ik komend schooljaar de marketingspecialisatie doe van mijn studie International Business bekent dit ook maandenlang stage lopen in Italië of Spanje. Als ik daarvoor kies is het ook logisch om daar dan een voetbalclub in de buurt te kiezen, waar ik op niveau kan voetballen.”