schrit_tmacher biedt Delphina Parenti uit Kerkrade springplank naar het grote publiek
Dansen is de edelste, meest aansprekende en mooiste van alle kunsten. Het is geen abstractie, geen vertaling van het leven, maar het leven zelf. Het in professionele danskringen veelgebruikte citaat van de Britse psycholoog Henry Havelock Ellis gaat ook op voor Delphina Parenti uit Kerkrade. Co-Laboration, vrijdag 1 maart om 20.00 te zien in Ludwig Forum, moet voor Delphina Parenti, dansmaker, uitvoerend kunstenaar en leraar, de springplank naar het grote publiek worden.
schrit_tmacher, het festival voor moderne dans, laat al bijna dertig jaar grenzen vervagen. schrit_tmacher ondersteunt ook nieuwe, jonge dansmakers uit de Euregio in hun ontwikkeling. Zo nodigen Founding Father en creatieve duizendpoot Rick Takvorian en zijn team elke editie getalenteerde dansers en choreografen uit om voor Co-Laboration een nieuwe productie te ontwikkelen. Die is zowel in Heerlen als in Aken te zien.
Internationaal talentenplatform
Op het internationale talentenplatform werk van o.a. Mami Izumi, Roshanak Morrowatian, Olga Blank, Jop Vermeesch, Patrizio Bucci, Luis Ricardo Pedraza Cedrón, Honey Davis, Phoebe Brack, Simon Bus en Kelly Vanneste te zien. Tijdens de editie 2024 gaan Delphina Parenti (Kerkrade), Junadry Leocaria (Willemstad) en Sellam El Achari (Lille) voor Co-Laboration hun bijzondere kunnen tonen.
Delphina Parenti voltooide haar dansopleiding aan de gerenommeerde Juilliard School in New York. Al in 2009 deed ze van zich spreken, toen ze de Metro DC Dance Award for ‘Outstanding Individual Performance’ won. Junadry is bekend van het ISH Dance Collective & Het Nationaal Theater, Ze won recent de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2023. Sellam danst voor SALLY Dansgezelschap Maastricht. Hij werd genomineerd voor de Jonge Zwaan de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ met in God is a DJ (SALLY).
Het Ludwig Forum für Internationale Kunst dankt de stad Aken aan het Akense verzamelaarspaar Irene en Peter Ludwig, die hun unieke mondiale kunstcollectie bundelden in de Peter und Irene Ludwig Stiftung, en deels onderbrachten in het Suermondt Ludwig Museum en het Ludwig Forum in Aken.
In het Ludwig Forum was de grootste paraplufabriek van Europa gehuisvest
In de lente van 1991 verhuisde de Ludwig Collectie van de Neue Galerie in het Altes Kurhaus aan de Komphausbadstraße naar het voormalige fabrieksgebouw op de hoek van de Jülicher Straße en de Lombardenstraße. Het gebouw werd in 1928 ontworpen door de Akense architect Josef Bachmann en bood aanvankelijk onderdak aan de grootste paraplufabriek van Europa, de Emil Brauer paraplufabriek. Op piekmomenten werden hier dagelijks ongeveer 10.000 paraplu’s geproduceerd, die over de hele wereld werden verscheept.
Fabrieksgebouw in Bauhaus-stijl
De typische kenmerken van het fabrieksgebouw in Bauhaus-stijl en het latere museum zijn de afgeronde hoeken, de bekleding van de skeletconstructie van gewapend beton met gele en rode klinkers en het spel met geometrische basisvormen, zoals het ronde raam boven de voormalige hoofdingang en de in rechthoeken verdeelde raamvlakken.
Sinds 1991 heeft het Ludwig Forum aan de Jülicher Straße niet alleen in de regio, maar ook nationaal en internationaal naam gemaakt als centrum voor hedendaagse kunst en cultuur. Met zijn grote podium, flexibele zitplaatsen en professionele verlichtingsopties biedt de intieme ‘space’ voorstellingsruimte in het Ludwig Forum met haar ruime podium veel ruimte voor concerten, dans- en theatervoorstellingen.
In het Ludwig Forum waar schrit_tmacher 29 jaar geleden het eerste levenslicht zag krijgen Delphina en haar danscollega’s dan ook een inspirerend podium
Co-Laboration is een gezamenlijke productie van VIAZUID, ARTbewegt en schrit_tmacher, met een adviserende rol door Huis voor de Kunsten Limburg.
Voor een impressie van co-laboration zie:
https://www.plt.nl/programma/co-laboration/01-03-2024-20-00
Voor meer informatie en overzicht van alle data en ticketprijzen (vanaf 8 euro) zie: www.plt.nl