MAASTRICHT – Drie kunstwerken uit de Venetian Heritage voor het Ca’ D’ Oro museum zijn dankzij een partnership tussen TEFAF en Venetian Heritage te bewonderen tijdens TEFAF 2024. Het museum heeft voor TEFAF Maastricht drie kunstwerken uit de Galleria Giorgio Franchetti alla Ca’ d’Oro geselecteerd, waaronder het iconische dubbelportret in marmer van Tullio Lombardo, een prachtig bronzen reliëf van Riccio dat de liefdadigheid van Sint-Maarten weergeeft en een kostbaar klein paneel van Jan van Eyck en zijn werkplaats dat de kruisiging afbeeldt.
De 2024-editie van TEFAF Maastricht, georganiseerd door The European Fine Art Foundation, keert van 9 tot en met 14 maart 2024 (7 en 8 maart enkel op uitnodiging) terug naar het Maastricht Exhibition & Conference Centre (MECC).Naast een tentoonstelling in samenwerking met het Italiaanse Ministerie van Cultuur en de Venetian Heritage kondigde TEFAF Maastricht vandaag ook de eerste TEFAF Summit in samenwerking met de Nederlandse UNESCO Commissie aan.
De Venetian Heritage, de vooraanstaande internationale non-profitorganisatie die culturele projecten ondersteunt via conservering, tentoonstellingen, publicaties, conferenties, academische studie en onderzoek. Onder leiding van Venetian Heritage-directeur Toto Bergamo Rossi, voorzitter Peter Marino in New York en president Valentina Nasi in Venetië streeft de bruikleententoonstelling van TEFAF, Venetian Heritage voor het Ca’ d’Oro Museum, ernaar de permanente collectie van het museum en haar restauratie- en renovatieproject te promoten.
TENTOONSTELLING VENETIAN HERITAGE VOOR HET CA’ D’ORO MUSEUM
Venetian Heritage zet zich in om het bewustzijn te vergroten over de rijke erfenis van Venetiaanse kunst in Italië en andere gebieden die ooit deel uitmaakten van de Republiek Venetië. Sinds 1999 streven ze ernaar belangrijke meesterwerken van Venetiaanse kunst te behouden en ondersteunen ze verschillende nationale musea. In de afgelopen tien jaar hebben ze hun inspanningen uitgebreid met projecten zoals de renovatie van het Palazzo Grimani Museum en de lopende restauratie en restyling van de Galleria Giorgio Franchetti alla Ca’ d’Oro, een van de meest prestigieuze laatgotische paleizen in Venetië met de belangrijke kunstcollectie van Baron Giorgio Franchetti. Deze interventies hebben bijgedragen aan het behoud van belangrijke kunstwerken en hebben de Venetiaanse nationale musea uitgebreid en ondersteund.
Venetian Heritage en Fondazione Giulio e Giovanna Sacchetti werken samen met het Italiaanse Ministerie van Cultuur om aanzienlijke renovaties bij Ca’ d’Oro te financieren. Het doel is om het museum te verbeteren en te vernieuwen, waardoor het een dynamische en eigentijdse ruimte wordt.
De samenwerking past bij het streven naar het behoud van het nationale artistieke erfgoed en vormt een voorbeeld van goede samenwerking tussen de publieke en private sector, waarbij zowel de Direzione regionale Musei Veneto, het Italiaanse Ministerie van Cultuur als Venetian Heritage betrokken zijn.
TEFAF werkt al jaren samen met diverse wereldwijde initiatieven op het gebied van de bescherming, restauratie en het behoud van cultureel erfgoed, als onderdeel van haar toewijding aan de internationale kunstgemeenschap. De strekking van de projecten is altijd divers en de samenwerkende partijen variëren van internationaal gerenommeerde musea tot nationale archieven. Hieronder vallen onder andere het TEFAF Museum Restauratiefonds, CER – Cultural Emergency Response, en ICOM-CC: The International Council of Museums – Committee for Conservation.
TEFAF SUMMIT IN SAMENWERKING MET UNESCO
Bescherming van cultureel erfgoed in een veranderende wereld is ook de insteek van de allereerste TEFAF Summit in 2024 in samenwerking met de Nederlandse UNESCO Commissie.
De Summit brengt vooraanstaande denkers, deskundigen en invloedrijke belanghebbenden uit diverse vakgebieden samen, waaronder cultureel erfgoed, kunst, academici, overheid en particuliere organisaties. De top biedt een platform voor constructieve gesprekken over cruciale kwesties met betrekking tot cultureel erfgoed. Als forum voor betekenisvolle dialoog en samenwerking streeft de TEFAF Summit ernaar de aandacht te vergroten en concrete oplossingen te bevorderen voor het veiligstellen van ’s werelds onschatbare culturele schatten en erfgoed.
De TEFAF Summit wordt geopend met een speciale keynote-lezing door Prof. Massimo Osanna, directeur-generaal van de Nationale Musea van Italië. Onderwerpen die bod komen zijn:de verbindende kracht van cultuur bij het bevorderen van vrede, het mensgerichte karakter van cultureel erfgoed in crisissituaties; het belang van samenwerking en gezamenlijke inspanningen tussen publieke en private belanghebbenden voor de duurzame bescherming van cultureel erfgoed. Het volledige programma van de Summit, mogelijk gemaakt door de genereuze steun van TEFAF hoofdpartner AXA XL, wordt nader bekend gemaakt.