LANDGRAAF – De voormalige Mijnvakschool en de aangrenzende woning aan de Strijthagerweg 6-8a in de Landgraafse woonwijk ‘het Eikske’ zijn te koop. De gemeente Landgraaf biedt het historische gebouw uit 1913 via een openbare verkoop bij inschrijving te koop aan via makelaar Klement Rentmeester,s gespecialiseerd in het beheer, onderhoud en herbestemming van monumentale panden en landgoederen. De actuele bestemming is ‘maatschappelijk’, maar de gemeente Landgraaf staat ook open voor nieuwe ideeën.
Het monument uit 1913 wordt omschreven als het woonhuis voor de agent van de mijnpolitie, die in dienst was van de Oranje Nassau II mijn. Het aangebouwde deel werd gebruikt als leslokaal voor de mijnvakschool. Het woonhuis en het leslokaal wachten nu op een nieuwe bestemming. Namens de gemeente leidt Klement Rentmeesters de zoektocht naar de meest geschikte partij, die -binnen de kaders en voorwaarden gesteld door de gemeente- het monumentale rijksmonument uit het mijnverleden een nieuwe bijzondere invulling en toekomst kan geven.
Praktische informatie:
Perceel: 805 m² (nader kadastraal in te meten)
Woonoppervlakte: 514 m²
Prijs: € 125.000,- k.k.
Bezichtigingen: tót 23 februari 2024
Biedingen: uiterlijk 4 maart 2024 om 17.00 uur te ontvangen
Waarborgsom/bankgarantie: koper zal deze uiterlijk op 6 mei 2024 bij notaris moeten overleggen
Overdracht: 27 mei 2024
Interesse in de koop van dit prachtige gebouw? Neem dan contact op met de heer Ashwin Smeets van Klement Rentmeesters, via 043-3233511 of per e-mail: ashwin@klement-rentmeesters.nl.
Meer informatie over gebouw en verkoop is te vinden via: https://klement-rentmeesters.nl/aanbod/strijthagerweg-6-landgraaf/
————————————————–
Historie:
De Oranje-Nassau II was een particuliere kolenmijn van de Oranje-Nassaumijnen in Schaesberg (thans: Landgraaf) in het Zuid-Limburgs steenkoolbekken, die in productie was van 1904 t/m 30 juni 1971. De mijn produceerde vrijwel alleen magere of huisbrandkolen. Omdat mijnwerkers uit plaatselijke families werden geworven, had de mijn al snel de naam van een ‘familiekoel’ (oos koelke). Andere bijnamen van de mijn waren: ‘de koel van d’r Sjeet’ en ‘Carl’, een verwijzing naar de Akense industriëel Carl Honigmann die in 1879 al een aanvraag voor een een concessie had gedaan
In 1898 werd begonnen met het aanleggen van twee schachten. De schachten stonden 40 meter uit elkaar. Het afdiepen ging volgens de methode van Friedrich Honigmann. In 1904 kwamen de eerste kolen boven de grond, maar van echte productie was nog geen sprake. De mijn was nog niet aangesloten op het spoor en dat betekende dat de gewonnen kolen met paard en wagen naar het station in Schaesberg moesten worden gebracht. Toch werd er toen al 4297 ton kolen boven de grond gehaald. In 1906 kon de mijn in volle productie worden genomen, omdat toen een spoorverbinding van de mijn met Heerlen klaar was. Deze spoorlijn werd ook gebruikt door de Kerkraadse Staatsmijn Wilhelmina, op de grens van Kerkrade en Landgraaf. Tot aan de sluiting van Landgraafse mijnzetel werd in totaal 34.064.000 ton steenkool naar boven gehaald. De hoogste productie werd gehaald in 1930 met 687.000 ton. In het laatste jaar dat de mijn nog in productie was (1970) werd nog 506.000 ton gewonnen. Bij de definitieve sluiting van de ON2 mijn op woensdag 30 juni 1971, moesten 1278 personeelsleden vertrekken.
Van de Oranje-Nassau II is, net zoals van andere mijnen in Nederlands Limburg, bijna niets behouden gebleven, na de overheidsoperatie van Zwart naar Groen. De voormalige schachtbokken van de ON 2 werden al in 1971 gesloopt. Zie DE MIJNSTREEK | Sloop Oranje Nassau mijn II – YouTube
De plek van de twee voormalige schachten zijn heringericht als perken. De steenberg is deels afgegraven en afgevlakt voor de aanleg van de Draf- en Renbaan Limburg , het huidige Megaland, waar o.a. sinds 1988 Pinkpop wordt georganiseerd. Op het grootste deel van het voormalige mijnterrein is tussen 1979 en 1982 de wijk ‘Het Eikske’ verrezen, waarvan de straatnamen naar (onderdelen van) de mijn verwijzen. Anno heden herinneren in Schaesberg enkel nog enkele woningen, waar toenmalige ingenieurs en opzichters gehuisvest waren, de voormalige Ondergrondse Mijnvakschool, die o.a. dienst deed als gemeenschapshuis en reguliere school en de hamer en sikkel in het logo van VV Schaesberg aan het mijnverleden.