HEERLEN – In Heerlen-Centrum wordt vanaf 3 oktober 2023 tot 1 februari 2024 een proef gehouden met preventief fouilleren. De proef heeft als doel om te onderzoeken in hoeverre de signalen over het toenemende wapenbezit van met name messen, kloppen. De gemeente gaat, samen met politie en OM, de resultaten van de fouilleringen nauwkeurig volgen en evalueren.
In de binnenstad van Heerlen is de afgelopen 2,5 jaar een stijging te zien van het bezit van verboden wapens. In die periode zijn, in een relatief klein gebied, bijna 40 keer wapens aangetroffen bij het fouilleren van verdachten van bijvoorbeeld winkeldiefstal, vechtpartijen of straatroof. Het gaat voornamelijk om messen, maar in mindere mate ook om bijvoorbeeld knuppels, pepperspray of boksbeugels.
Analyse
Samen met de politie heeft de gemeente een analyse gemaakt van beschikbare politie-informatie, cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) en informatie die straatcoaches, toezichthouders en boa’s op straat opvangen. Het wapenbezit speelt in alle leeftijdsklassen maar met name bij volwassenen van 23 jaar en ouder.
Veiligheid voorop
Burgemeester Roel Wever:
Gelukkig zijn er in de afgelopen jaren in Heerlen-Centrum geen ernstige geweldsincidenten geweest en dat moet vooral zo blijven. Maar ik wil wel iets doen met deze signalen, juist om de binnenstad veilig te houden. De uitkomsten van deze proef moeten meer duidelijkheid geven hoe het werkelijk gesteld is qua wapenbezit.
Om de proef mogelijk te maken heeft is een deel van het centrum (zie kaartje) aangemerkt als veiligheidsrisicogebied.
Tot 1 februari 2024 kan de politie mensen in het aangemerkte gebied zonder concrete verdenking fouilleren op verboden wapenbezit. De regie, planning en opzet van de acties zijn in handen van de politie en gebeurt alleen met toestemming van de officier van Justitie, voor telkens een periode van maximaal 12 uur. De perioden kunnen wel verlengd worden.