HEERLEN – Aanstaande maandag begint Duitsland officieel met de herinvoering van grenscontroles, wat gevolgen zal hebben voor duizenden mensen die dagelijks de grens over moeten. Burgemeester Roel Wever van Heerlen, een stad die deel uitmaakt van het verstedelijkte grensgebied Aken-Heerlen, uit zijn zorgen over deze ontwikkeling.
De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het wegnemen van barrières en het versterken van de samenwerking tussen inwoners, bedrijven en kennisinstellingen in de grensregio. Deze samenwerking biedt veel kansen voor de toekomst.
Sybille Keupen, burgemeester van Aken, deelt deze zorgen en benadrukt het belang van grensoverschrijdende samenwerking:
We werken in vertrouwen samen met alle grensgemeenten. Ik hoop dat de grenscontroles deze goede relatie niet in gevaar brengen. Onze grenzen zijn al lange tijd open, en ondanks de noodzaak van controles moet dat zo blijven.
Roel Wever, tevens voorzitter van Parkstad Limburg, benadrukt de sterke economische verwevenheid van de regio’s Aken en Heerlen.
De economie en inwoners van beide gebieden zijn nauw met elkaar verbonden. Vooral de medische technologie in grensoverschrijdende bedrijventerreinen is afhankelijk van snelle leveringen. Vertragingen door grenscontroles kunnen ernstige risico’s met zich meebrengen.
Hoewel Wever begrip toont voor controles op illegaliteit en ondermijning, vreest hij voor de hinder die grensbewoners zullen ondervinden.
Grenscontroles binnen onze regio zijn nadelig voor ons dagelijkse stedelijke systeem. Werknemers van bijvoorbeeld de RWTH in Aken, of mensen die gewoon de grens willen oversteken voor werk, winkelen of recreatie, zullen te maken krijgen met files. We hopen dat het vrije verkeer, waar Europa lang voor heeft gestreden, hier niet te veel door wordt beperkt.
De mogelijke gevolgen van de herinvoering van grenscontroles blijven vooralsnog een zorg voor beide grensgemeenten.