in

Voorkom esdoornvergiftiging bij paarden

Paardeneigenaren wordt verder geadviseerd om in het najaar goede kwaliteit ruwvoer bij te voeren

Een mogelijke veroorzaker van de levensbedreigende spierziekte Atypische Myopathie (AM) bij paarden, is de stof Hypoglycine A. Deze stof komt onder andere voor in de bladeren, zaden en vruchten van de gewone Esdoorn (Acer Pseudoplatanus).

Uit onderzoek is gebleken dat vooral de zaailingen (een uit zaad ontkiemde plant) van de gewone esdoorn in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn voor paarden.

Neem preventieve maatregelen

Paarden die volledige weidegang hebben, kunnen de gedroogde zaailingen en bladeren van de esdoorn eten. Wees in het voorjaar dus alert op zaailingen (kiemen en jonge 1-4 jarige esdoorn ‘plantjes’) en verwijder deze, aangezien het gehalte hypoglycine A hierin hoog is. Dit kun je o.a. doen door het gedeelte van de weide, waar de zaailingen/spruiten van de gewone esdoorn in voorkomen, te maaien en het maaisel te verwijderen.
Als er bomen heel dichtbij de weide staan, kunt u overwegen om een deel van de weide af te zetten en zo de afstand tot de bomen te vergroten.

Paardeneigenaren wordt verder geadviseerd om in het najaar goede kwaliteit ruwvoer bij te voeren (op een droge plek neerleggen) en een schuilmogelijkheid te bieden.

In het najaar worden de meeste gevallen van AM gemeld. In dit seizoen is er namelijk een verhoogd risico door afwaaiende bladeren en zaden. Esdoorns die verder van de weide afstaan, kunnen dan ook een risico vormen. Zo nodig kunt u, bijvoorbeeld met een bladblazer, bladeren en zaden verwijderen. Bij een storm is het ook verstandig de paarden binnen te houden of binnen te zetten tot de afgewaaide takken, bladeren en de zaden zijn verwijderd.

Hoe ziet de gewone esdoorn er uit?

Afbeelding 1: Blad van gewone esdoorn en afbeelding 2: Vrucht (helikoptertje) en zaailing van gewone esdoorn.

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brand appartementencomplex in Kerkrade

Speeltuin Stadspark is weer open, ondanks corona: ‘Juist nu zijn de kinderen hier heel erg aan toe’