in

VIDEO | Nieuwe doorzoeking in Kerkraadse woning verdachte oorlogsmisdadiger

KERKRADE De recherche en andere leden van de Limburgse politie hebben in Kerkrade donderdagmorgen een nieuwe doorzoeking gedaan in de woning van een 73-jarige man die al dik twee weken vastzit voor het plegen van oorlogsmisdrijven in Afghanistan. Hij was in de jaren tachtig commandant en hoofd politieke zaken van de Pul-e-Charki gevangenis in Kabul.

De recherche was volgens goed ingevoerde opsporingsbronnen op zoek naar “oude relevante stukken uit het verleden met betrekking tot deze zaak”. Ivo Sigmond, advocaat van de verdachte Kerkradenaar, bevestigt desgevraagd de nieuwe inval en bijbehorende doorzoeking van de politie in de woning van zijn cliënt. “Ik ben erover op de hoogte gesteld. Verder geef ik geen enkel commentaar.”

De verdachte Kerkradenaar, die op dinsdag 12 november werd opgepakt in zijn woning, kwam achttien jaar geleden naar Nederland en liet zich hier onder een valse naam inschrijven. Hij kreeg later ook de Nederlandse nationaliteit. In de bovenbovengenoemde Afghaanse gevangenis werden volgens het OM op grote schaal oorlogsmisdrijven gepleegd.

Mensen werden ten onrechte gevangen gehouden en onmenselijk behandeld. Ook kwam er veel geweld bij kijken. Zo werden gevangenen geschopt, geslagen, gemarteld en zelfs geëxecuteerd. Volgens het Openbaar Ministerie hebben rechercheurs in de afgelopen jaren tientallen getuigen uit verschillende landen gehoord.

Zij legden verklaringen af over het onmenselijk gevangenisregime en de betrokkenheid daarbij van de 73-jarige man uit Kerkrade.

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ondernemersdag Heerlen-Landgraaf 2019

Gelukkige inwoner uit Hoensbroek wint 10.000 euro in BankGiro Loterij