in

Verdachte van oorlogsmisdrijven uit Kerkrade 90 dagen langer vast

KERKRADE De 73-jarige man uit Kerkrade, die verdacht wordt van het plegen van oorlogsmisdrijven in Afghanistan in de jaren tachtig als commandant en hoofd politieke zaken van de Pul-e-Charki gevangenis in Kabul, moet negentig dagen langer vast blijven zitten. Dat bevestigen goed ingevoerde bronnen rond het onderzoek.

De verdachte Kerkradenaar, die op dinsdag 12 november werd opgepakt in zijn woning, kwam achttien jaar geleden naar Nederland en liet zich hier volgens het OM onder een valse naam inschrijven. Hij kreeg later ook de Nederlandse nationaliteit. In de Afghaanse gevangenis werden volgens het OM op grote schaal oorlogsmisdrijven gepleegd.

Mensen werden hier ten onrechte gevangen gehouden en onmenselijk behandeld. Ook kwam er veel geweld bij kijken. Zo werden gevangenen geschopt, geslagen, gemarteld en zelfs geëxecuteerd. Rechercheurs hoorden in de afgelopen jaren tientallen getuigen uit verschillende landen.

Zij legden verklaringen af over het onmenselijk gevangenisregime en de betrokkenheid daarbij van de 73-jarige man uit Kerkrade. Hij zit vast in de gevangenis van Dordrecht.

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Appartement uitgebrand in Brunssum

Het Ondernemershuis Heerlen is er voor u!