10.5 C
Heerlen
dinsdag, februari 25, 2020

UITGELICHT

Simpelveld eert verzetsstrijders met beeld van Sjeng en Joep

Zij stierven in het harnas. Zij vielen op het veld van eer in het zicht van de vrijheid

- Advertentie -

SIMPELVELD – Simpelveld krijgt een nieuw kunstwerk: een bronzen beeld van verzetsstrijders Sjeng Coenen en Joep Francotte.

Het beeld is van kunstenaar Wil van der Laan uit Bunde. Burgemeester Richard de Boer:

“In aanvulling op alle initiatieven die er al zijn in het kader van 75 jaar vrijheid, vinden we dit beeld een mooi eerbetoon. Het verhaal van Sjeng en Joep kent iedereen in gemeente Simpelveld.

Hun heldendaden en hun dood, zo vlak voor de bevrijding, spreken zeer tot de verbeelding. Maar voor het gemeentebestuur staat dit beeld voor álle verzetshelden die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.”

Wil van der Laan werd gegrepen door de dramatiek van het verhaal:

“Wat gaat er door een mens heen op het moment dat je wordt geboeid en naar de plek gebracht waar je gefusilleerd wordt? Die vraag hield me bezig. Ik heb geprobeerd dat gevoel in een beeld te vangen.

Op een waardige manier, met enorm veel respect voor de mensen die het ultieme offer brachten voor onze vrijheid. Ik hoop dat ik met het beeld ook anderen daar bewust van kan maken.”

Wethouder Hub Hodinius (Cultuur en Toerisme) vindt het beeld een aanwinst voor de openbare ruimte.

“Het kunstwerk wordt geplaatst naast de Koningslinde die we in 2013 hebben geplant op het plantsoen op de hoek Schoolstraat/Groene Boord in Bocholtz. Een mooie plek waar veel voorbijgangers komen, ook (toeristische) fietsers die de Kalkbaan naar Aken volgen.

Op die manier is het beeld voor iedereen zichtbaar en een blijvende herinnering aan iets wat nooit vergeten mag worden. Om Freek de Jonge te citeren: Je kunt mensen iets laten zien en je kunt mensen leren ergens naar te kijken. Dat is het verschil tussen een gids en een kunstenaar. Wil van der Laan is gids én kunstenaar.”

- Advertentie -

NIEUW UITGELICHT

Gewonde bij schietincident in friture Heerlen

HEERLEN - Even na 19.30 uur ontving de politie melding dat er schoten gehoord waren op de Anjelierstraat. Eenmaal...

Nieuwe sporen in onderzoek bombrieven

Foto: Politie.nl Sinds eind 2019 hebben verschillende bedrijven in Nederland bombrieven toegestuurd gekregen. In deze brieven eist een afperser een bedrag in bitcoins. De brieven...

Aanleg fietspad Heuvelland-Parkstad

Foto: Facebook - Provincie Limburg PARKSTAD - Provinciale Staten hebben op vrijdag 14 februari het Beleidskader Fiets goedgekeurd. Hiermee is groen licht gegeven voor de...

Blauw Sjuut voor de 70e keer onderweg

HEERLEN - Het Gilde Blauw Sjuut vertrok maandagmiddag uit Heerlen om in Limburg carnaval aan te kondigen. https://www.facebook.com/045ONLINE/videos/1315072408684637/ Burgemeester Roemer stuurde de bemanning op weg om...

Brandweer rukt uit voor gaslucht in Kerkrade

KERKRADE - De brandweer van Kerkrade is vanmorgen omstreeks 08.54 uur gealarmeerd voor een gaslucht aan de O.L. Vrouwenstraat in Kerkrade. De brandweer was snel...

TRENDING DEZE WEEK

- Advertentie -
 

NU ONLINE

Deel dit bericht met een vriend