in ,

Pilot ‘t Heerlens Heitje gestart!

Met het doen van de klusjes verdienen de bewoners digitale munten, Heerlense Heitjes.

Foto: Gemeente Heerlen

HEERLEN  – Zaterdag 20 maart is de pilot van ’t Heerlens Heitje gestart. Bewoners uit Grasboek, Musschemig en Schandelen staken als eerste de handen uit de mouwen: de eerste Limbrichter paaltjes en prullenbakken zijn opgeknapt en weer toonbaar. Met het doen van de klusjes verdienen de bewoners digitale munten, Heerlense Heitjes.

“Hartstikke leuk om te doen,”

reageert buurtbewoner Joek Kroes.

“Ik zorg dat mijn eigen buurt er mooier uitziet en daarvoor kan ik bijvoorbeeld een boek, een spel of een lunch kopen. Waarom zou ik niet meedoen?”

Betalen met heitjes

Met de verdiende heitjes betalen inwoners bij de aangesloten Heerlense ondernemers. Boekhandel van der Velden van Dam, Welpie Toys, Pat’s Tostibar, Jansen en Janssen Coffee & More en Stadswijnkelder Berns zijn de allereerste enthousiaste deelnemende ondernemers. “Een geweldig initiatief. Onze klanten betalen met heitjes via de app. Dat is even wennen, maar wel helemaal van deze tijd,” lacht eigenaresse Jolanda Pasveer van Welpie Toys. Naar verwachting sluiten de komende weken nog meer ondernemers aan. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich melden bij Centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad.

Enthousiast

Buurtorganisatie GMS (Grasbroek–Musschemig–Schandelen) begeleidt de eerste inwoners. “Spannend, maar heel leuk”, zegt voorzitter Patrick Noortman. “We gaan hier in GMS met een groep van 15 buurtbewoners aan de slag. We verven bankjes en Limbrichterpaaltes, knappen prullenbakken op en brengen straatmarkeringen aan. De deelnemers zijn allemaal zeer gemotiveerd.” Tijdens de pilot worden zaken die ondanks de secure voorbereiding nog niet goed lopen, verbeterd. Daarna wordt het project ook in andere buurten opgestart. Wethouder Charles Claessens: “Ik ben erg blij met alle enthousiaste reacties op ’t Heerlens Heitje. Dit kan veel gaan betekenen voor onze buurten, inwoners en lokale ondernemers.” Inwoners uit GMS die willen meedoen met de pilot, vinden meer informatie op de website: www.heerlen.nl/heitje. Innovatie

Heerlen start met ’t Heerlens Heitje als eerste Europese gemeente een pilot met een digitale munt voor klusjes in de eigen buurt. De partners stimuleren activiteit, betrokkenheid, contacten, leefbaarheid en de lokale economie in de buurten en uiteindelijk de hele gemeente. Dat dit idee in Heerlen is geboren, uitgewerkt en van start gaat, is niet vreemd. Heerlen is de stad die openstaat voor experimenten en ruimte biedt aan creativiteit en vernieuwing. De stad waar projectpartner Smart Services Campus slimme digitale diensten stimuleert. Ook participatietechnologie-ontwikkelaar CoTown, die de app heeft gemaakt, vond hier zijn oorsprong.

Samenwerking

‘t Heerlens Heitje is een initiatief van de gemeente Heerlen in samenwerking met centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad, CoTown, Brightlands Smart Services Campus, buurtorganisatie GMS, CBS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het project wordt financieel ondersteund door het fonds Urban Innovative Actions van de Europese Unie. Bij de pilot wordt rekening gehouden met de beperkingen door het coronavirus.

Meer info of media over dit item? Nu jij!

Foto Video Audio Tekst Embed

This field is required

Sleep foto hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Get image from URL

Maximum upload file size: 8 MB.

Processing...

This field is required

Sleep video hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

e.g.: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Add

Some of the supported services:

Maximum upload file size: 64 MB.

Processing...

This field is required

Drop Audio Here

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

e.g.: https://soundcloud.com/community/fellowship-wrapup

Add

Some of the supported services:

Maximum upload file size: 32 MB.

Processing...

This field is required

e.g.: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Some of the supported services:

Processing...

Ook meer aandacht voor jouw (social) media (pers)berichten? Deel hier je bericht!

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Live gesprek tussen TeamNL en volleybalster Celeste Plak

IBA investeert 90.000 euro in Schutterspark Brunssum