Foto: Peter Trompetter

KERKRADE – Ruud Overes is 56 jaar en weet sinds 1 jaar dat hij Parkinson heeft. Voorheen was hij programma manager bij Philips Healthcare. Deze baan was hem ooit op het lijf geschreven.

Foto: Peter Trompetter

Complex, dynamisch, internationaal, energievretend, zeer zichtbaar. Niet wetend dat hij Parkinson had, was het laatste werkzame half jaar een martelgang. Achteraf verklaarbaar, maar op dat moment bijzonder frustrerend. Uiteindelijk werd hij volledig afgekeurd.

Foto: Peter Trompetter

Nu probeert Ruud geld bij elkaar te fietsen om onderzoek naar Parkinson te steunen. Binnenkort gaat hij op een speciale ligfiets 10.000 km fietsen in 80 dagen. Tijdens de Parkinsondag bij Roda JC heeft hij mensen geïnspireerd om niet bij de pakken te gaan neerzitten, maar om zo lang mogelijk fit te blijven.

Foto: Peter Trompetter

Er zijn diverse programma’s die mensen met Parkinson fit houden. In Zuid Limburg hebben NOVIzorg en Dignita samen met Roda JC de training “positive FIT” vorm gegeven, waarbij mensen in het stadion van Roda wekelijks aan hun conditie kunnen werken. Dit is een preventieve training waarmee het functioneren langer behouden blijft