in

Onderzoek naar aardwarmte | Beekdaelen

BEEKDAELEN – Vanaf 28 augustus vinden in de omgeving van de gemeente Beekdaelen, werkzaamheden plaats in de ondergrond.

Doel van het onderzoek is om de ondergrond beter in beeld te brengen, zodat er nader onderzoek mogelijk is naar aardwarmte. Aardwarmte is een duurzame energiebron met een veel lagere uitstoot van stikstof. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving hebben een brief over de werkzaamheden ontvangen.

Gedurende dit onderzoek worden er op bepaalde plekken gaten in de grond gemaakt. Door geluidsgolven in de ondergrond te brengen worden zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart gebracht. Dit heet seismisch onderzoek en is een onderdeel van de landelijke Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN).

SCAN brengt de Nederlandse ondergrond in beeld om zo nauwkeuriger te kunnen inschatten waar eventueel aardwarmte ingezet kan worden. Als onderdeel van de energietransitie ziet de Rijksoverheid kansen om met aardwarmte een deel van onze warmtevraag in huizen, kantoren en voor bepaalde industrie te verduurzamen. Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de grond aanwezig is. In grote delen van Nederland is echter weinig informatie bekend over de ondergrond.
De Rijksoverheid wil daarover meer informatie verzamelen.

Meer informatie over het seismisch onderzoek?

Bekijk voor meer informatie het volgende filmpje:

Meer informatie over het onderzoek in het algemeen vindt u op: www.scanaardwarmte.nl.

Lees ook de veelgestelde vragen en antwoorden over seismisch onderzoek voor aardwarmte (SCAN).

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mijnverleden ontdekken in je eigen wijk met mijnbingo

Cursus Politiek Actief in Brunssum