in ,

Nieuw Nederlands Mijnmuseum geopend voor publiek

Het Nederlands Mijnmuseum in de Doctor Poelsstraat 29 in Heerlen is geopend van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

Maandag 2 mei 2022, Heerlen – Op zondag 1 mei 2022 opende het nieuwe Nederlands Mijnmuseum de deuren voor publiek. Na een openingshandeling geleid door directeur Bram de Groot, bezochten meer dan 300 mensen het museum. Bijzonder was dat er – ondanks hun hoge leeftijd – ook enkele oud-mijnwerkers aanwezig waren.

Het nieuwe Nederlands Mijnmuseum, gevestigd in voormalig warenhuis Kneepkens, bestaat uit vier verdiepingen die elk een ander thema uit het mijnverleden uitlichten. Tijdens de openingshandeling zijn de verdiepingen symbolisch geopend door iemand met een relatie tot die verdieping. Oud-mijnwerker en vrijwilliger Hans te Wiele opende verdieping Zwart, gewijd aan steenkool, de mijnwerker en het ondergrondse werk. Leny Thelen, mijnwerkersvrouw en weduwe van een van de oprichters van het Nederlands Mijnmuseum, nam verdieping Goud voor haar rekening. Op Goud stralen de gloriedagen van de mijntijd. De keerzijde van de medaille ervaren bezoekers op verdieping Grauw. Deze werd geopend door wethouder Jordy Clemens, wiens politieke partij lange tijd streed voor Heerlen, om uit het diepe dal na de mijnsluitingen te komen. Als wethouder maakte hij zich hard voor dit museum. Verdieping Kleur gaat over de toekomst van de Mijnstreek. Die werd geopend door kinderburgemeester Ege Kaan en daarmee was het museum officieel geopend.

Nieuw Nederlands Mijnmuseum

De wens voor een nieuw Nederlands Mijnmuseum was er een, die al lang en breed gedragen werd. Het museum in het schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I mijn richtte zich vooral op de mijnwerker en zijn ondergrondse werk, maar het verhaal is veel groter en de ruimte om het complete verhaal te vertellen was daar niet voorhanden. Deze locatie is tijdelijk gesloten, maar blijft onderdeel van het Nederlands Mijnmuseum.

Het Nederlands Mijnmuseum in de Doctor Poelsstraat 29 in Heerlen is geopend van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur. Kijk voor meer informatie op nederlandsmijnmuseum.nl.

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gezellige drukte op kermis in Schaesberg

Magneetvissers halen exploderende ‘fosforbom’ uit vijver in Rimburg