in ,

Nestkasten in de strijd tegen de eikenprocessierups

SIMPELVELD – Gemeente Simpelveld gaat nestkasten inzetten voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.

Wethouder Wiel Schleijpen:

“Vogels zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de processierups. Vooral de koolmees is een groot liefhebber van de eikenprocessierups.”

Als proef worden 100 nestkasten opgehangen verspreid over de 1631 eikenbomen in de gemeente. De locaties van de eikenbomen waar de plaag het grootst is, zijn bekend bij de buitendienst. De stelregel is dat hoe korter de nestkasten bij de bron hangen, hoe effectiever de vogels de eikenprocessierupsen kunnen bestrijden.

Het ophangen van nestkasten alleen is volgens wethouder Schleijpen niet voldoende om de plaag onder controle te houden.

“De effectiviteit van de mezenkasten is onzeker en vergt een lange adem. Dit komt doordat de vogeldichtheid nabij de rupsen substantieel groter moet worden en dat kost tijd.”

Het is belangrijk om de rups in een vroegtijdig stadium te bestrijden om nesten met brandharen te voorkomen. Brandharen uit oude nesten kunnen tot 7 jaar overlast veroorzaken. Om de plaag van de eikenprocessierups onder controle te houden worden de eikenbomen vroegtijdig bespoten met een biologisch middel. Dat middel is niet giftig voor de vogels. In 2019 zijn de eikenbomen selectief bespoten en heeft de gemeente meer nesten weg moeten zuigen dan in 2020. Het gehele eikenbomen bestand bespuiten tegen de eikenprocessierups is efficiënter.

Vanaf 2022 wordt de pilot met de nestkasten geëvalueerd. Bij het schoonmaken van de nestkasten worden de aanwezige vogelnesten in de kasten geteld. Op deze manier kan de bezettingsgraad van de nestkasten worden vastgesteld. Voor de juist beeldvorming herhaalt de gemeente dat nog eens in 2023.

Wethouder Wiel Schleijpen:

“We overwegen om in het najaar ook nestkasten beschikbaar te stellen voor scholen, buurtverenigingen en individuele huishoudens. De Stichting IKL heeft hier ervaring mee en faciliteert dit al voor meerdere gemeenten.”

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek naar aardwarmte | Beekdaelen

Alzheimer Parkstad on Tour 3