7.4 C
Heerlen
dinsdag, februari 25, 2020

UITGELICHT

Nabestaanden wonen herdenking Lancaster-crash bij

Hoewel het toestel crashte in een woonwijk, waren er geen slachtoffers op de grond.

- Advertentie -

Foto: Facebook Gemeente Brunssum

BRUNSSUM – Op zaterdag 5 oktober 2019 vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij de plek waar 77 jaar geleden, in 1942, een Britse bommenwerper neerstortte in Brunssum. Bij de herdenking is Jane O’Farrell aanwezig, nicht van één van de omgekomen bemanningsleden.

Op 5 oktober 1942 stortte een Lancaster-bommenwerper van de Royal Air Force, de Avro Lancaster R 5701, neer in de Brunssumse wijk Leeuwstuk (nu Klingelsberg). Hoewel het toestel crashte in een woonwijk, waren er geen slachtoffers op de grond.
Wel kwamen alle zeven bemanningsleden van de Lancaster om het leven. Ze liggen begraven op het Jonkerbos War Cemetery in Nijmegen.

Monument

Om de plek waar het vliegtuig neerkwam, werd in 1994 een monument onthuld. Dat was het werk ‘Verstoorde huisraad’ van kunstenaar Marco Juriën.

Elk jaar vindt er op 5 oktober een herdenkingsplechtigheid plaats bij dit monument, georganiseerd door Britse militairen die zijn gelegerd in het Joint Force Command Headquarters in Brunssum.
Dit jaar zijn Jane O’Farrell en haar kinderen aanwezig bij de plechtigheid. Zij is de nicht van John Dawson, één van de omgekomen bemanningsleden.

Het monument ‘Verstoorde huisraad’ is gelegen in het plantsoen op de hoek Maastrichterstraat/Platanendreef in Brunssum. De herdenking op zaterdag 5 oktober begint om 11 uur en wordt geleid door wnd. burgemeester Gerd Leers.

- Advertentie -

NIEUW UITGELICHT

Gewonde bij schietincident in friture Heerlen

HEERLEN - Even na 19.30 uur ontving de politie melding dat er schoten gehoord waren op de Anjelierstraat. Eenmaal...

Nieuwe sporen in onderzoek bombrieven

Foto: Politie.nl Sinds eind 2019 hebben verschillende bedrijven in Nederland bombrieven toegestuurd gekregen. In deze brieven eist een afperser een bedrag in bitcoins. De brieven...

Aanleg fietspad Heuvelland-Parkstad

Foto: Facebook - Provincie Limburg PARKSTAD - Provinciale Staten hebben op vrijdag 14 februari het Beleidskader Fiets goedgekeurd. Hiermee is groen licht gegeven voor de...

Blauw Sjuut voor de 70e keer onderweg

HEERLEN - Het Gilde Blauw Sjuut vertrok maandagmiddag uit Heerlen om in Limburg carnaval aan te kondigen. https://www.facebook.com/045ONLINE/videos/1315072408684637/ Burgemeester Roemer stuurde de bemanning op weg om...

Brandweer rukt uit voor gaslucht in Kerkrade

KERKRADE - De brandweer van Kerkrade is vanmorgen omstreeks 08.54 uur gealarmeerd voor een gaslucht aan de O.L. Vrouwenstraat in Kerkrade. De brandweer was snel...

TRENDING DEZE WEEK

- Advertentie -
 

NU ONLINE

Deel dit bericht met een vriend