in ,

Nabestaanden wonen herdenking Lancaster-crash bij

Foto: Facebook Gemeente Brunssum

Foto: Facebook Gemeente Brunssum

BRUNSSUM – Op zaterdag 5 oktober 2019 vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij de plek waar 77 jaar geleden, in 1942, een Britse bommenwerper neerstortte in Brunssum. Bij de herdenking is Jane O’Farrell aanwezig, nicht van één van de omgekomen bemanningsleden.

Op 5 oktober 1942 stortte een Lancaster-bommenwerper van de Royal Air Force, de Avro Lancaster R 5701, neer in de Brunssumse wijk Leeuwstuk (nu Klingelsberg). Hoewel het toestel crashte in een woonwijk, waren er geen slachtoffers op de grond.
Wel kwamen alle zeven bemanningsleden van de Lancaster om het leven. Ze liggen begraven op het Jonkerbos War Cemetery in Nijmegen.

Monument

Om de plek waar het vliegtuig neerkwam, werd in 1994 een monument onthuld. Dat was het werk ‘Verstoorde huisraad’ van kunstenaar Marco Juriën.

Elk jaar vindt er op 5 oktober een herdenkingsplechtigheid plaats bij dit monument, georganiseerd door Britse militairen die zijn gelegerd in het Joint Force Command Headquarters in Brunssum.
Dit jaar zijn Jane O’Farrell en haar kinderen aanwezig bij de plechtigheid. Zij is de nicht van John Dawson, één van de omgekomen bemanningsleden.

Het monument ‘Verstoorde huisraad’ is gelegen in het plantsoen op de hoek Maastrichterstraat/Platanendreef in Brunssum. De herdenking op zaterdag 5 oktober begint om 11 uur en wordt geleid door wnd. burgemeester Gerd Leers.

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zilveren oorlogsbuit terug naar rechtmatige eigenaar

Boek ‘Houd Moed!’ persoonlijke verhalen over oorlog en verzet in Simpelveld-Bocholtz