in ,

Mijnwerkersmonument onthuld in Terwinselen

Foto: Peter Trompetter

KERKRADE – Onder grote belangstelling werd een mijnwerkersmonument door burgemeester Dassen en een oud-mijnwerker Jan Jager voor het Vredeshofje onthuld.

Foto: Peter Trompetter

De plannen om het monument te realiseren is ontstaan op de Facebookpagina d’r Staat. Om het doel te bereiken werd een burgerinitiatief opgericht met de heren; René van Drunen, Jo Knobben, Jan Jager Jeu Degens, Math. Vandenbroeck en Jo Sentjes.

Foto: Peter Trompetter

Deze groep heeft ook een passie voor het mijnverleden van Kerkrade. In februari van dit jaar werd gekeken naar de mogelijkheden om een aanzienlijk bedrag bij elkaar te schrapen. De gemeente Kerkrade was zó enthousiast dat zij het plan van alle kanten heeft ondersteund. Nu moest nog gezocht worden naar een smid. De keuze viel op siersmid Jack Klaessen uit Heel. De smid is bekend om zijn vakmanschap.

Foto: Peter Trompetter

Dit jaar bestaat de parochie alsook het Vredeshofje 100 jaar en het tevens 50 jaar is geleden dat Staatsmijn Wilhelmina werd gesloten. De werkgroep kreeg na het zien van een oude mijnfoto inspiratie. Op deze foto was een grote mijnlamp te zien, die in 1952 en in het kader van 50 jaar Staatsmijnen aan de Heistraat een voorlopig plekje kreeg. Helaas is de mijnlamp verloren gegaan. Niemand van de oud-mijnwerkers weet waar het is gebleven.

De mijnlamp is gemaakt naar het voorbeeld van de mijnlamp fabrikant Frieman& Wolf, type 300. Deze lamp is van 1906 tot 1969 in gebruik geweest van de Staatsmijn Wilhelmina. Aan de sokkel van de gigantische mijnlamp is een gegraveerde plaquette met een grote emotionele waarde ingemetseld. De gedenkplaat is gemaakt voor een speciale gebeurtenissen van de Staatsmijn Wilhelmina. Een wellicht interessant gegeven is dat het model van het plaveisel rondom de mijnlamp de doorsnede heeft van de voormalige schachtopening van Staatmijn Wilhelmina.

Het monument moet gezien worden als een eerbetoon aan alle mijnwerkers die in de mijnen gevaarlijk werk hebben moeten verrichten. Ondanks de erbarmelijke omstandigheden was de vriendschap groot onder de koempels.

Chapeau voor iedereen die een steentje heeft bijgedragen om dit fantastische mijnmonument te realiseren.

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geslaagde eerste editie Kerkrade Fashion Event

Groot drugslab op bedrijventerrein de Locht aangetroffen