in

Limburgse senioren hebben minder vaak ernstig valongeluk

Meeste ziekenhuisopnames na val in Heerlen en Brunssum

In Limburg worden 65-plussers -relatief gezien- minder vaak opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een accidentele val. In de provincie worden 2% minder incidenten gemeld dan elders in Nederland. De grootste uitschieter is gemeente Vaals: ernstige valincidenten vinden hier zelfs 30% minder vaak plaats. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Stannah naar valincidenten, op basis van de meest recente CBS-data.

Valincidenten in Limburg: relatief weinig ernstige ongelukken

Jaarlijks worden er in Nederland 151 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers gemeld als gevolg van een accidentele val. Ondanks dat ernstige valincidenten onder 65-plussers overal in Nederland voorkomen, zijn er verschillende provinciale en lokale trends te zien.

Zo is het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per jaar door een valongeval relatief gezien laag in Limburg (149 per 10.000 senioren). Onder Limburgse senioren vinden ernstige valongelukken daarom iets minder vaak plaats dan landelijk gemiddelde. Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames door een valongeval is het hoogst in Noord-Holland (176) en Zuid-Holland (161).

Meeste ziekenhuisopnames na val in Heerlen en Brunssum
Ook op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen, blijkt uit het onderzoek. Zo vinden in Limburg relatief de meeste ernstige incidenten plaats in Heerlen (196 per 10.000 senioren). Ook in Brunssum (188) en Kerkrade (179) is dit aantal ziekenhuisopnames hoog.

Binnen de provincie lijken ouderen in Vaals het minst vaak hun evenwicht te verliezen met ernstige gevolgen. Hier worden jaarlijks ‘slechts’ 106 valincidenten gemeld per 10.000 65-plussers. Ook worden er relatief weinig senioren uit Gennep (108) en Eijsden-Margraten (111) opgenomen na een accidentele val.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.stannah.nl/valpreventie-ouderen-ultieme-gids/#valpreventie-in-cijfers

Report

Reageer op dit bericht via:

Geef een reactie

Loading…

0