in ,

Lichtjestocht en onthulling kunstwerk ‘Levenslicht’ Landgraaf

LANDGRAAF – Vanaf woensdagavond 22 januari tot en met 1 februari krijgt Landgraaf een tijdelijk kunstwerk, het ‘Levenslicht’. Bij het oorlogsmonument aan de Beuteweg worden dan de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Landgraaf herdacht.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat het internationale symbool van de Holocaust, concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, werd bevrijd.

Lichtjestocht
Aan de onthulling van het kunstwerk gaat een lichtjestocht vooraf. Samenkomst is om 19.00 uur in het Burgerhoes. De route van de lichtjestocht loopt vervolgens vanaf het Burgerhoes via de Stolpersteine op de Hereweg tot aan de Beuteweg. Daar wordt het ‘Levenslicht’ monument onthuld met een korte toespraak van wethouder Alex Schiffelers (Kunst & cultuur). Iedereen is uitgenodigd om met een sfeervol lichtje mee te lopen. Zo houden we samen de herinnering levend. Jachthoornblazers St. Hubertus Nieuwenhagen zorgt voor de muziek. En een ontroerend herdenkingsgedicht wordt voorgedragen. Hieraan hebben leerlingen van BS de Wegwijzer meegewerkt.

Kunstwerk ‘Levenslicht’

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd een speciaal landelijk, tijdelijk kunstwerk te creëren. Het kunstwerk ‘Levenslicht’ bestaat uit 104 duizend ‘lichtgevende’ stenen, die symbool staan voor het aantal slachtoffers van de Holocaust uit Nederland. De stenen zijn op donderdag 16 januari in Rotterdam als één groot monument gepresenteerd. Daarna waaieren ze gedurende twee weken uit naar meer dan 170 gemeenten, waaronder Landgraaf.

Voor ‘Levenslicht’ liet de kunstenaar zich inspireren door de Joodse traditie om (kiezel)steentjes op graven en Holocaustmonumenten te plaatsen. De steentjes geven aan dat er aan de overledenen wordt gedacht. Het licht dat de stenen lijken te ‘ademen’, staat voor hoop en het voortleven van de herinnering.

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kinderen de baas in Zuid-Limburg

Centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad maakt stads- en muralgids ENNE mede mogelijk