in

Langer thuis in je eigen huis – Nieuws – Actueel – Wonen en Leven

Het is een bewustwordingscampagne gericht op particuliere woningbezitters tussen de 40 en 70 jaar. Particuliere eigenaren worden gestimuleerd om tijdig te beginnen met het veiliger en comfortabeler maken van hun woning.
“Mensen willen vaak graag blijven wonen op hun vertrouwde plek maar denken niet altijd tijdig na over aanpassingen. Daar wil de gemeente bij helpen. We gaan met de burgers in gesprek en geven ook tips over de aanpak”, aldus wethouder Jongen (Wmo / ouderenbeleid).

Vroegtijdige bewustwording

Ouderen moeten en willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Maar daar is wel een en ander voor nodig, onder meer het aanpassen en levensloopbestendig maken van woningen. Huurders kunnen dat overlaten aan de verhuurder, vaak een corporatie. Maar veel mensen huren niet maar hebben een eigen huis. Hoe zorg je dat die tijdig maatregelen nemen?
Vaak weet men niet goed wat de behoefte is op het gebied van levensloopbestendigheid, noch wat er mogelijk is. De meeste mensen denken pas aan levensloopbestendig maken van de woning zodra er fysieke achteruitgang is opgetreden, waarbij levensloopbestendigheid wordt geassocieerd met ouderdom en gebreken. Juist de voordelen ten aanzien van veiligheid en comfort, maken het interessant om vooruit te lopen op het langer thuis wonen.
Door vroegtijdige bewustwording en het geven van tips, kunnen deze overwegingen meegenomen worden in verbouwplannen. Dit kan leiden tot esthetisch mooiere oplossingen en een kostenbesparing.  Daarnaast wordt voorkomen  dat particuliere eigenaren acuut geconfronteerd worden met beperkingen in het gebruik van hun eigen woning, indien zij lichamelijk achteruitgaan.

Samenwerking Zuyd Hogeschool

De gemeente Kerkrade werkt samen met Zuyd Hogeschool en maakt hiermee gebruik van de ervaring die de afgelopen jaren is opgedaan bij een soortgelijk project in Horst aan de Maas. 

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kerkrade en Landgraaf starten pilot elektronische onkruidbestrijding – Nieuws – Actueel – Wonen en Leven

Netje bivakkeert op een grasveldje in Brunssum, want ze wil een standplaats voor een woonwagen