in ,

Jack Aldewereld Award uitgereikt

De Jack Aldewereld Award is in het leven geroepen door de Jack Aldewereld Stichting.

BRUNSSUM – Op vrijdag 22 oktober jl. is de Jack Aldewereld Award voor de eerste keer uitgereikt, en wel aan Jack en Ina Aldewereld. Het echtpaar Aldewereld ontving de award uit handen van burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum.

De Jack Aldewereld Award is in het leven geroepen door de Jack Aldewereld Stichting. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instantie die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor het onder de aandacht brengen bij het grote publiek van het unieke onderduikverleden van Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog. En daarbij niet schroomt om de dialoog aan te gaan – met name met jonge mensen – over de achtergronden van discriminatie, de Holocaust en de keuzes die elk mens heeft om bij te dragen aan een betere wereld.

Jack en Ina Aldewereld
Al tientallen jaren zet het echtpaar Aldewereld zich in om het onderduikverleden van Brunssum op de kaart te zetten. Met name Jack geeft rondleidingen en ook lezingen op scholen, zowel in Brunssum en Hoensbroek en omgeving als over de landsgrens in Duitsland. Als baby van enkele maanden oud is Jack in 1943 vanuit Amsterdam naar Brunssum gesmokkeld en heeft hij bij een kinderloos echtpaar de oorlog overleefd, terwijl zijn volledige familie is gedeporteerd en in concentratiekamp Sobibor om het leven is gebracht. Zijn verhaal is authentiek en aangrijpend.

De Jack Aldewereld Stichting
De Jack Aldewereld Stichting wil het unieke onderduikverleden van Brunssum op een eigentijdse wijze verder uitdragen en voor een groot publiek toegankelijk maken. Jack en Ina zijn beschermheer en beschermvrouwe van de stichting. De locaties en verhalen worden ontsloten, vastgelegd en gedeeld om de dialoog met de huidige generaties aan te gaan, onder het motto: “Het verhaal van Brunssum. Het verhaal van hoop. En wat zou jij doen?” Het onderduikverleden van Brunssum is uniek omdat honderden mensen – voornamelijk maar niet uitsluitend Joden, waaronder veel kinderen – hier ondergedoken hebben gezeten en niemand verraden, opgepakt en gedeporteerd is. Brunssum kent dus ook geen zg. ‘Stolpersteine’.

Uitreiking
De award werd vrijdag 22 oktober uitgereikt door burgemeester Wilma van der Rijt na een inleiding door Arie de Zeeuw, voorzitter van de stichting, tijdens de eerste Jack Aldewereld Dag in de pompgebouwen van Schuttershüske in het Schutterspark, een historische locatie in het onderduikverleden. De award zal jaarlijks worden uitgereikt tijdens de Jack Aldewereld Dag die vanaf 2022 een openbaar karakter zal hebben.

Over de Jack Aldewereld Stichting
De Jack Aldewereld Stichting is in 2020 opgericht en heeft als doel om locaties in Brunssum en verhalen met betrekking tot het redden van Joodse kinderen en andere vervolgden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Brunssumse bevolking te bewaren en te delen. Dit stukje geschiedenis is het waard om breder bekend te worden. De stichting is vernoemd naar Jack Aldewereld die als baby naar Brunssum is gesmokkeld en daar als onderduikkind de oorlog heeft overleefd.

Meer info of media over dit item? Nu jij!

Foto Video Audio Tekst Embed

This field is required

Sleep foto hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Afbeelding ophalen van URL

Maximum upload file size: 8 MB.

Processing...

This field is required

Sleep video hierheen

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Add

Ondersteunde social media:

Maximum upload file size: 64 MB.

Processing...

This field is required

Drop Audio Here

of

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

e.g.: https://soundcloud.com/community/fellowship-wrapup

Add

Ondersteunde social media:

Maximum upload file size: 32 MB.

Processing...

This field is required

Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Ondersteunde social media:

Processing...

Ook meer aandacht voor jouw (social) media (pers)berichten? Deel hier je bericht!

Report

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mark Meijer maakt rentree in de politiek als lijsttrekker van CDA Kerkrade

Gewapende woningoverval Servatiusstraat Brunssum